Zac Efron er en amerikansk skuespiller og sanger. Han er kendt fra en række komedier, musicals og romantiske film, blandt andet High School Musical, Hairspray, New Years Eve, 17 Again og Bad Neighbours.

Zachary David Alexander Efron blev født 18.oktober 1987 i San Louis Obispo i Californien. Hans far hedder David Efron og arbejdede som ingeniør på et kraftværk. Hans mor hedder Starla Baskett og arbejdede som sekretær på det samme kraftværk. Han har en bror, der hedder Dylan. Zac har selv beskrevet sin barndom som ”meget normal”.

Zac Efron

Far anbefalede ham at spille teater

Da Zac Efron var 11 år gammel, anbefalede hans far ham at begynde at spille teater. Det førte til en række roller i forskellige teaterstykker både på hans skole og det lokale teater i byen Arroyo, hvor familien var flyttet til. Det var ikke kun Zacs far, der havde fået øjnene op for sin søns skuespiltalent. Det gjorde hans dramalærer også hurtigt. Hun henvendte sig til en agent i Los Angeles og gjorde ham opmærksom på Zac.

Det betød, at Zac Efron begyndte at være gæsteskuespiller i forskellige serier, indtil han kom med i sin egen serie Summerland. Han var også med i flere film og var blandt andet nomineret til en Young Artist Award for at spille autist.

High School Musical gør Zac Efron berømt

I 2006 kom filmen High School Musical, og den blev for alvor Zac Efrons gennembrud. Filmen blev vildt populær, og soundtracket fra den vandt firdobbelt platin. Hvilket vil sige, at den solgte fire millioner albums.

I filmen spiller Zac basketballspilleren Troy Bolton, der bliver forelsket i Gabriella Montez (Vanessa Hudgens) og melder sig til skolens musical. Zac har udtalt, at hans yndlingsscene i filmen er ”We are all in this together”, hvor hele holdet stod sammen. Han siger, at det at filme den scene, var en af de største dage i hans liv.

Zac Efron blev efter filmen kritiseret for, at det ikke var ham selv, der sang i filmen. Det skyldtes dog, at sangene blev skrevet, inden han var blevet castet. De blev skrevet til en tenor, mens Zacs stemme er en baryton. Efterfølgende har Zac Efron dog selv sunget i de musicalfilm, som han har været med i.

Zac Efron film

Mere High School Musical

På grund af etterens kæmpesucces blev der både lavet en toer og en treer til High School Musical. Derudover var Zac Efron i perioden efter også med i musicalfilmen Hairspray og komedien 17 Again. 

De følgende år medvirkede Zac Efron i en stribe film som New Years Eve, Lucky One, Paperboy og The Awkward Moment, som han også var med til at producere. Fælles for dem er, at de ikke fik særlig gode anmeldelser, men at det for de fleste af dem gik rigtig godt i biografen. Publikum var altså ikke enige med anmelderne.

Zac Efron spiller naboen fra helvede – med stor succes

I slutningen af 2014 var anmelderne og publikum dog enige om, at filmen Bad Neigbours sad lige i skabet. I den spiller Zac Efron lederen af et broderskab af collegestuderende. De bor i huset ved siden af et ungt par, der har en lille datter. Det fører selvsagt til nogle konfrontationer, når broderskabet larmer, mens babyen skal sove.

Filmen blev efterfulgt af en toer i 2016, hvor det samme par bliver naboer til en gruppe vilde collegepiger. Parret får deres gamle ærkefjende, igen spillet af Zac Efron, til at hjælpe dem med at slippe af med pigerne, så de endelig kan sove i fred.

Zac Efron som livredder

Tidligere i år (2017) kom filmen Baywatch. Den bygger på en gammel TV-serie af samme navn. I filmen spiller Zac Efron livredderen Matt Brody. Han redder sammen med sine kolleger folk fra at drukne i Emerald Bay bugtens bølger. Mange af gæsterne på stranden tager dog et nyt stof. Derfor må livredderne gå undercover for også at redde badegæsterne fra det.

For at være med i filmen var det nødvendigt for Zac Efron at komme i virkelig god form. Han gik derfor på det, der nu er kendt som ”Zac Efrons Baywatch Diet”. Det tog Zac tre måneder at komme i form til at vise sig frem i badetøj med en toptunet overkrop. Det var dog ikke kun for, at han skulle se godt ud, at Zac gjorde det. Det var også vigtigt, at han havde styrken og hurtigheden til at være en troværdig livredder.

Zac Efron Baywatch

Masser af priser til Zac Efron

Det var ikke kun publikum, der elskede High School Musical filmene. Zac Efron vandt også en lang række priser for sin medvirken i filmene. Det var blandt andet en Teen Choice Award, en MTV Movie Award og en Kids Choice Award.

Derudover har Zac også været med til at vinde en række priser for filmen Hairspray. Her spiller han spiller Link Larkin, der er med i et danseshow, som ikke vil lade sorte danse i showet. Det bliver der dog – blandt andet med Links hjælp – lavet om på. Filmen vandt blandt andet en Screen Actors Guild Award, en Hollywood Film Awards og en Broadcast Film City Association Award.

Zac Efron og kvinderne

Det er ikke underligt, at Zac Efron og Vanessa Hudgens havde så god kemi sammen, da de spillede High School Musical. De havde nemlig også rigtig god kemi uden for settet og var faktisk kærester fra 2007 til 2010. Vanessa Hudgens har fortalt, at hun blev meget jaloux, fordi Zac fik så meget opmærksomhed fra andre piger, og at det var derfor, at hun valgte at slå op med ham.

I 2014 blev Zac Efron kærester med forretningskvinden Sami Miro. De var sammen i to år, indtil han slog op med hende i 2016. Zac har ikke forklaret, hvorfor han slog op, men han har hintet, at det var fordi, Sami Miro ikke satte nok pris på ham som person.

Se meget mere til Zac Efron

Hvis du er en af dem, der ikke kan blive træt af at se på Zac Efron, kan det være, at der er en eller flere af de film, som han har været med i, som du endnu ikke har set. Du må derfor hellere skynde dig at få fat på dem, så du kan blive ved med at nyde synet af Zac.

På hjemmesiden gucca.dk kan du blandt andet finde Hairspray, Bad Neighbours 1+2, New Years Eve og faktisk også en af de nyeste film nemlig Baywatch.

Zac Efron har fortalt, at hans yndlingsscene fra High School Muscial er “We are in this together”. Han har ligefrem udtalt, at det var en af de bedste dage i hans liv, da de filmede den, fordi hele castet var med i scenen og samarbejdede om den. Se den her:

Zac Efron redder dagen i Hairspray

I dette klip fra Hairspray kan du se Zac give den gas sammen med resten af holdet til et stort danseshow. Her bliver der ikke bare danset og sunget, men også gjort op med raceadskillelsen i USA.

Se også den store biografi om Channing Tatum her.