Emma Watson blev kendt som barneskuespiller i Harry Potter filmene, men har klaret springet over til voksenfilm og er også blevet ambassadør for FN.

emma watson

Den britiske skuespiller Emma Watson er selvfølgelig mest kendt for sin rolle som Hermione Granger i Harry Potter filmene. Via dem blev hun katapulteret ind i berømmelsen i en alder af bare 11 år. Siden har hun også markeret sig ved blandt andet at blive Goodwill ambassadør for FN.

Fransk start på livet

Emma Charlotte Duerre Watson blev født 15. april 1990 i Paris. Der boede hun med sine forældre Jacqueline Luesby og Chris Watson og hendes to år yngre lillebror Alex, til hun var fem år gammel. På det tidspunkt blev hendes forældre, der begge er advokater, skilt, og Emma, hendes mor og lillebror flyttede til Oxfordshire i England. Emma kan godt tale noget fransk, men ikke nær så godt længere, som hun plejede at kunne, har hun udtalt.

I England begyndte Emma på en skole, hvor der var fokus på sang, dans og skuespil. Hun havde dermed været med i flere teaterstykker, inden hun kom med i Harry Potter filmene.

Kloge, smarte Hermione i Harry Potter

emma watson som hermione grangerSelvom Emma Watson havde spillet meget skuespil som barn, var det ikke sådan lige for hende at få rollen som Hermione i den længeventede filmatisering af Harry Potter. Bøgerne var allerede vanvittigt populære, og der var derfor store krav til at finde den helt rigtige til rollen.

Emma måtte derfor til otte auditions, indtil hun endelig blev valgt som Hermione Granger, en af Harry Potters bedste venner. Da det blev offentliggjort, at hun havde fået rollen, dukkede der så meget presse op uden for hendes families hus, at de var nødt til at flytte på hotel.

Tvivl om at fortsætte med Harry Potter

I 2001 kom den første Harry Potter film, og siden fulgte der en film hvert eller hvert andet år. I hver film skal de tre venner Harry Potter, Ron Weasley og Herminone Granger redde troldmandsverdenen fra den onde Lord Voldemort, der vil overtage magten og slå Harry ihjel.

Da Emma var 16 år og havde lavet de første fem film, blev hun i tvivl om, om hun skulle skrive kontrakt på at lave de sidste to film. Hun ville nemlig også gerne have en uddannelse og gå på college, og det spændte Harry Potter filmene ben for.

Heldigvis gjorde produktionsselskabet det muligt for hende både at lave filmene og at gå på college, og Emma har senere udtalt, at hun er glad for, at hun også var en del af de sidste to film.

Livet efter Harry Potter

Efter college kom Emma Watson ind på det prestigefyldte Brown Universitet, hvor hun tog en uddannelse i engelsk litteratur. Samtidig indspillede hun stadig film. Hun medvirkede blandt andet i den søde The Perks of Being a Wallflower i 2012, hvor hun spiller pigen Sam, der hjælper den generte førsteårsstuderende Charlie med at finde sin rolle i livet og få nogle venner.

Året efter i 2013 spillede hun med i The Bling Ring. Filmen bygger på en sand historie om, hvordan en gruppe unge brød ind i kendissers hjem for at feste og stjæle deres ting.

I år var hun med i Skønheden og Udyret, der blev genindspillet med rigtige mennesker. Emma spiller selvfølgelig den smukke og kloge Belle, der bliver fange på udyrets slot. Emma skulle selv synge Belles sange i filmen, og hun har sagt til edition.com, at det ikke faldt hende svært: ”Jeg voksede op med at synge sangene, så jeg kunne dem allerede udenad.”

emma watson i skønheden og udyret

Emma kæmper for kvinders rettigheder

Emma er dog meget mere end bare en køn skuespiller. I juli 2014 blev hun udnævnt til Goodwill ambassadør for FN. Der kæmper hun for kvinders rettigheder og har særligt fokus på at styrke og selvstændiggøre unge kvinder. Hun er også en del af kampagnen HeForShe, der arbejder for ligestilling.

I 2016 startede Emma sin feministiske bogklub, Our Shared Shelf. Hver uge udvælger Emma en bog, og i den sidste uge af måneden leder hun en online diskussion af den. Det er muligt for alle at være med, så du kan melde dig ind via Goodreads hjemmeside.

Crush på sin medspiller i Harry Potter

Modsat hvad mange Harry Potter fans måske ville have forventet, var det ikke Emmas medspiller Rupert Grint, der spiller Ron, som Emma blev forelsket. Det var derimod Tom Felton, der spiller Draco Malfoy. I filmene ender Ron og Hermione nemlig med at blive kærester, mens Draco Malfoy er deres fjende.

Emma har dog indrømmet, at hun havde et kæmpe crush på Tom Felton, fra hun var 10 til 12 år. Hver dag når hun kom ind på settet, ville hun tjekke, om han også ville være der den dag. Det er dog aldrig blevet til noget romantisk mellem de to; de er bare gode venner.

Emma Watsons kærester

De seneste ti år er det både blevet sagt om Emma Watson, at hun har været kærester med Harry Styles og Prins Harry af England. Om det er sandt må stå hen i det uvisse. Her der dog nogle af dem, som vi ved, at Emma har været sammen med:

  • Rafael Cebrian, der er en spansk musiker. De var kærester fra 2009 til 2010 og mødte hinanden på Brown Universitetet.
  • George Craig, som også er musiker. Emma var med i en af hans musikvideoer.
  • Johnny Simmons spillede med i The Perks of Being af Wall Flower sammen med Emma, og de to var kærester fra juni til december i 2011.
  • Will Adamovicz, som Emma mødte, da hun studerede på Oxford Universitet. De to var kærester fra 2011 til 2013.

Private Emma er svær at blive klog

Emma Watson er meget åben om sin karriere og sin dedikation til feminisme, men når det kommer til kærester og sit privatliv, vil hun helst ikke tale om. Det er derfor også lidt svært at blive klog på i øjeblikket. I februar i år (2017) afslørede hun, at hun har en kæreste, men hun har endnu ikke officielt sagt hvem.

Hun er dog flere gange blevet set sammen med William Knight, der arbejder i Silicon Valley i Californien.

Film med Emma Watson og hendes boganbefalinger

Hvis du ikke allerede har alle Harry Potter filmene, kan du nemt finde dem på nettet. Du kan blandt andet få et

I Emmas bogklub har de blandt andet kastet sig over bogen Tjenerindens Fortælling. Du kan læse den som bog eller se den som serie, hvor den netop er blevet filmatiseret.

Emma i Harry Potter

Emma Watson kommer nok altid til at være forbundet med den smarte Hermione Granger fra Harry Potter. I nedenstående klip kan de gense, da hun møder Harry og Ron første gang ombord på Hogwarts Expressen.

I det første af nedenstående klip kan du se et sammenklip af alle Hermiones bedste replikker i løbet af alle filmene, og bagefter er der et sammenklip af de bedste scener med Ron og Hermione.

Hermiones bedste replikker

Bedste scener med Ron og Hermione:

 

Emma som skønheden

Det burde naturligvis ikke være svært for Emma at spille den smukke og kloge Belle i Skønheden og Udyret. Hun har da også fortalt, at hun kunne alle sangene på forhånd. Her synger hun om sit kedelige liv i den lille by, inden hun kommer til udyrets slot.

 

Læs også den store biografi af Miley Cyrus her.