Jennifer Aniston blev verdenskendt for sin rolle i tv-serien Venner, men har siden lavet flere film, der har fået hende til at træde ud af sin karakter Rachels skygge.

Jennifer Aniston er en amerikansk skuespillerinde, der bedst er kendt for sin rolle som Rachel i tv-serien Venner eller Friends, som den hedder på engelsk. Udover rollen som Rachel har Jennifer også spillet med i en lang række komediefilm og romantiske komedier.

Jennifer Aniston

Måtte ikke se tv

Jennifer Joanna Aniston blev født 11. februar 1969. Hendes far hedder John Aniston og er født i Grækenland. Hendes mor hedder Nancy Dow og er fra USA. Begge hendes forældre er skuespillere. Hendes far er mest kendt for at spille med i sæbeoperaer, mens hendes mor blandt andet var med i westerns og sitcoms. På trods af sit arbejde ville Jennifers far i mange år ikke lade hende se tv.

Jennifer har to halvbrødre; John, der er ældre end hende, og er hendes mors barn fra et tidligere forhold, og Alex, der er yngre end hende, og er hendes fars barn fra et senere forhold.

Som barn flyttede Jennifer Aniston en del rundt med sin familie. De boede blandt andet et år i Grækenland og derefter nogle år hos hendes farmor i en lille by i USA. Senere slog familien sig dog ned i New York City, og det er også der, Jennifer gik i skole.

Startede karrieren i teatret

Jennifer Aniston fandt allerede, da hun gik i skolen ud af, at hun godt kunne lide at spille skuespil og var derfor med i flere teaterstykker i sin skoletid. Efter skolen var hun med i flere teaterstykker på mindre teatre i New York, samtidig med at hun havde forskellige jobs som cykelbud, tjener og telefonsælger.

Da Jennifer flyttede til Los Angeles, begyndte hun at få roller i tv-serier, men de blev som regel aflyst efter kort tid. Hun var også med i flere film, der ikke fik så stor succes, blandt andet horrorkomedien Leprechaun, der i dag er blevet lidt af en kultfilm. Du kan se et klip længere nede i artiklen.

Jennifer Aniston

Var ved at misse sin chance i Venner

Når du ser serien i dag, er det nærmest umuligt for dig at forestille dig, at det ikke er Jennifer Aniston, der spiller Rachel. Men faktisk blev rollen først tilbudt til Cortney Cox, der spiller Monica. Derudover var Jennifer med i en anden serie, så hun kunne ikke bare springe ind og tage rollen.

Heldigvis ville Cortney Cox hellere spille Monica, og Jennifer Aniston blev løst fra sin kontrakt på den anden serie, så hun kunne spille Rachel, der på kort tid gjorde hende verdensberømt.

Kom i Guiness Rekordbog som den højest betalte skuespillerinde

Serien Venner varede i ti år fra 1994 til 2004, hvor Jennifer Aniston i alle de år spillede den lettere selvcentrerede Rachel, der har et on-off forhold med en af de andre venner, Ross. Helt fra start af havde de seks skuespillere, der spiller vennerne i serien, bestemt sig for at stå sammen som et hold. Det betød, at de blandt andet også krævede, at de fik det samme i løn.

I den sidste sæson, hvor seriens popularitet for alvor var blevet etableret, fik de således en million dollars hver per afsnit. Det gjort, at Jennifer Aniston, Courtney Cox, der spiller Monica, og Lisa Kudrow, der spiller Phoebe, kom i Guiness Rekordbog som de bedst betalte kvindelige skuespillere i en tv-serie.

Rollen som Rachel betød ikke bare en masse penge for Jennifer Aniston. Den betød også, at hun fik flere priser som anerkendelse for sin præstation. Hun har nemlig både vundet en Emmy, en Golden Globe og en Screen Actors Guild Award for rollen.

Jennifer Aniston

Prøvede at bryde ud af Rachels skygge

Det er ingen hemmelighed, at rollen som Rachel kom til at betyde rigtig meget for Jennifer Aniston, både økonomisk og i forhold til hendes karriere. Det gjorde dog også, at hun kom til at stå lidt i skyggen af sin rolle som Rachel, når hun gerne vil ud og lave andre film. I slutningen af 1990’erne lavede Jennifer en række film, som fik nogenlunde anmeldelser.

I 2002 var hun med i filme The Good Girl, hvor hun spiller en kassedame, der har en affære. Det var et brud med de søde romantiske komedier, som hun ellers havde haft i Venner, og anmelderne skrev, at det nu endelig var lykkedes hende at træde ud af Rachels skygge.

Har prøvet mange forskellige genrer af som skuespiller og instruktør

Siden Venner sluttede har Jennifer Aniston været med i en lang række forskellige film. En del af dem er romantiske komedier som Mothers Day og He’s just not that into you, men hun har også lavet en række andre genrer. Det er for eksempel komedierne Bruce Almighty, Marley and Me og Horrible Bosses og thrilleren Derailed.

Jennifer har også kastet sig ud i at instruere. Det gjorde hun i 2006 med filmen Room 10. Det er en kortfilm, der foregår på et hospital.

Jennifer Aniston

Forkærlighed for forhold med andre skuespillere

Når man ser på de mænd, som Jennifer Aniston har været sammen med de seneste år, har langt de fleste af dem været skuespillere. Et af hendes første lange forhold var fra 1990 til 1994 med skuespilleren Daniel McDonald.

I 1998 blev Jennifer kærester med skuespilleren Brad Pitt, og i 2000 blev de gift. Deres ægteskab blev i lang tid anset for at være et af de lykkeligste i Hollywood, indtil de blev skilt i 2005.

Jennifer Aniston blev kærester med skuespilleren Vince Vaughn fra 2005 til 2006 og var kærester med sangeren John Mayor fra 2008 til 2009. I 2011 blev hun kærester med skuespilleren, instruktøren og manuskriptforfatteren Justin Theroaux. De blev gift i 2015.

Jennifer Aniston

Se meget mere til Jennifer Aniston

Venner er en serie, som du bare kan se igen og igen. Hvis du ikke allerede har den på dvd, kan du finde alle sæsonerne her.

Derudover kan du også nemt finde en række af Jennifer Anistons andre film på nettet. Det er blandt andet den søde Mothers Day , den sjove Marley and Me og animationsfilmen Storkene, hvor Jennifer lægger stemme til en af karaktererne.

Jennifer Aniston bliver befamlet på benene af en alf

En af de film, som Jennifer Aniston var med i, før hendes karriere tog fart, er kultfilmen Leprechaun. Her kan du se et klip, hvor Jennifer bliver taget på benene af den hævngerrige alf.

Ross og Rachel

En stor del af Venner serien gik med, at Rachel og Ross fandt sammen og slog op igen. Her kan du se, hvor de kysser for første gang.

Jennifer og Brad

I et af de mest kendte afsnit af Venner spiller Jennifer Anistons daværende kæreste Brad Pitt med. Han spiller en af Ross’ venner fra High School, som hader Rachel.

En fest udover det sædvanlige

En af Jennifers seneste film er The Office Party om en julefrokost, der når helt nye højder. Se traileren her:

https://www.youtube.com/watch?v=M2ot0OLsYro

Læs også den store biografi om Blake Lively.