Sommeren er stadig over os, og det er skønt at kunne bevæge sig udendørs kun iført en let beklædning såsom en T-shirt eller en skjorte eksempelvis, men inden vi ved af det så gør efteråret og vinteren sit kolde og ofte nedbørsrige indtog. Det betyder at det så småt er tid til at forberede vintergarderoben og herunder også tænke over hvilken vinterjakke man skal have i år. Og det er ikke nødvendigvis ikke nogen let opgave – især ikke den del med vinterjakken for det at vælge en god vinterjakke består af mange delbeslutninger. Følgende er en kort gennemgang af tre vigtige ting man med fordel bør tage højde for, når denne sæsons vinterjakke skal i hus.

Brug

For at kunne foretage et kvalificeret valg af vinterjakke er det vigtigt at overveje i hvilke slags omgivelser den primært skal bruges. Der kan nemlig være store forskelle på en vinterjakke, som skal bruges inde i byen eller en som skal bruges ude i naturen, og dermed skal være lidt mere vind- og vandtæt og resistent over for slitage end den til bybrug.

 

En vinterjakke som er tænkt til bybrug skal naturligvis kunne holde fugt og kulde ude, men det behøver kun at være i kortere perioder, så det vigtigste i valget af en vinterjakke, som ikke er til brug i naturen, er at pasformen er god – også på armene. Mærker som fører lækre modevinterjakker i denne sæson er blandt andre HUGO BOSS. PAJAR og Tommy Hilfiger.

 

Skal man bruge en vinterjakke, som skal modstå elementerne ude i naturen bliver kravene nogle lidt andre. Designet i tekniske vinterjakker skal gerne være funktionelt, hvilket blandt andet kan indebære justerbar hætte og manchetter samt lommer forskellige steder. Derudover er vinterjakker til naturbrug ofte også mere åndbare end modejakker, hvilket er vigtigt for mange, når valget skal foretages. Af gode mærker inden for tekniske vinterjakker er blandt andre The North Face og Peak Performance.

 

Skalmateriale

Uanset om det er en vinterjakke til naturbrug eller en vinterjakke til modebrug man er på udkig efter, så er skalmaterialet, som vinterjakker er lavet af, altid relevant. En vinterjakkes skal er den første mur mod nedbør og vind, og derfor er det vigtigt at skallen altid er vand- og vindtæt. I forhold til graden af vandtæthed bør det overvejes om jakken skal anvendes primært i snevejr eller i regnvejr. Er den mest til sne, så er en vandafvisende skal bedst, hvorimod hvis den mest er til regn så er en vandtæt Gore-Tex skal at foretrække.

Foring

Sidst med absolut ikke mindst er det essentielt at forholde sig til foringen. Overordnet står valget mellem dunforing eller kunstforing. Dunforing er fortræffeligt til at holde på varmen, og så er det også vældigt åndbart, men så snart det bliver fugtigt, så mister dun lidt af isoleringsevnen. Kunstforing derimod er typisk bedre til at holde på varmen, når det tilføres fugt, men det er ikke nær så åndbart som dun, og så er kunstforing også noget tungere end dun er.

 

Rigtig god vinterjakkejagt.