Tiramisu er en seriøs dessert, der smager sindssygt lækkert – helt fantastisk. Så hvis du er et dessertøre, så skal du helt sikkert ikke snyde dig selv for tiramisu. Jeg kan lige så godt advare dig, du stopper ikke! Når du først er begyndt, er der ingen vej tilbage. Du må adlyde din indre stemme: Spis, spis, spis!
Tiramisu indeholder kaffe … og jeg kan lige så godt sige det, som det er, den skal være der. Du kan godt forsøge dig med kakao i stedet, men lad nu vær, for pokker! Der er også likør i, mandellikør. Har du ikke smagt det før? Så er du seriøst gået glip af noget. Jeg kunne drikke hele flasken … men nok ikke uden bivirkninger, når jeg tænker mig grundigt om.
Tiramisu – opskrift
Men lad mig nu komme i gang med opskriften for dælen da, så du kan komme i gang med at smovse dig i tiramisu, for det er altså ikke et fingerknips at lave tiramisu, den skal nemlig – desværre – trække natten over.
Det skal du bruge til 6 personer … eller 6 portioner
- 2 dl stærk kaffe – f.eks. espresso, men du kan også bruge almindelig kaffe med dobbelt op på kaffebønnerne i forhold til vand
- 4 æg
- Kornene fra ½ vaniljestang
- 100 g sukker
- 500 g mascarpone – kan købes i supermarkeder, der har et lidt bredt udvalg af varer
- 1 pakke ladyfingers (de hedder også Savoiardi) – der skal være 200 g/24 stk. i pakken
- ½ dl mandellikør – jeg bruger den, der hedder Disaronno Amaretto, jeg har aldrig smagt anden mandellikør, og den smager helt fantastisk, så hvorfor fikse noget, der fungerer?
- 2-3 spsk. kakaopulver – kakaodrik
Sådan gør du
- Bryg kaffe, hæld 2 dl op, og stil den til afkøling.
- Slå æggene ud, og del dem – æggehvider i én skål og æggeblommer i en anden.
- Flæk den halve stang vanilje, og skrab kornene ud.
- Pisk æggeblommer, vaniljekorn og sukker let og luftigt. Pisk, pisk og pisk – pisk gerne i 5 minutters tid med elpiskeren.
- Rør mascarpone i – det kræver også sin mand … eller kvinde … – rør til du har en nogenlunde ensartet masse.
- Pisk æggehviderne stive – så stive, at du kan vende bunden i vejret på skålen, uden at æggehviderne falder ud.
- Vend de stive æggehvider i mascarponeblandingen lidt ad gangen og stille og roligt, så du ikke slår luften ud af æggehviderne.
- Bland mandellikør i den afkølede kaffe.
- Læg et lag ladyfingers (12 styk) i bunden af en form, der passer i størrelsen – f.eks. en brødform – knæk evt. nogle af ladyfingerne i stykker, så de kommer til at passe helt perfekt.
- Pensl grundigt med likørkaffen.
- Fordel halvdelen af mascarponecremen på ladyfingerne.
- Læg 12 ladyfingers mere ovenpå, pensl dem igen grundigt med likørkaffen, og fordel den sidste creme over dem.
- Lad nu alle de gode smage forene sig ved at sætte tiramisuen tildækket i køleskabet natten over.
- Drys med kakaopulver, og tiramisuen er klar til at blive kastet i munden.
Kilde til opskrift og billede: HurtigMums
Se også andre lækre søde opskrifter på siden som chokolademuffins, amerikanske pandekager og havregrynskugler.