Havregrynskugler er slik, som kan spises hele året, men som oftest bliver serveret op til jul. Det er nu ellers en let måde hurtigt at få lavet noget ekstra lækkert på, når der skal noget i den søde tand.

Sidst jeg skulle lave havregrynskugler, var sammen med en veninde. Vi var dog ikke helt enige om opskriften. Jeg ville nemlig have rosiner i, og jeg kommer også fløde i. Min veninde ville ikke have rosiner i, og hun kommer normalt bare lidt vand ved i stedet for fløden. Det kan jeg så godt følge, for så kan de holde sig i længere tid.

Efter længere tids diskussion (venlig diskussion, naturligvis) og opringninger til flere familiemedlemmer, veninder og bekendte måtte vi søge hjælp hos onkel Google. Jeg bøjer mig i støvet og spiser en harlekinskugle. Jeg har åbenbart ALDRIG lavet havregrynskugler, men jeg har lavet masser af harlekinskugler.

I harlekinskugler er der både fløde og rosiner, og de bliver rullet i kokosmel og/eller krymmel. Og ved nærmere eftertanke vidste jeg godt, at de hed harlekinskugler, men jeg troede faktisk, det var det samme som havregrynskugler.

Haregrynskugler – opskrift

Eftersom det var mig, der rørte dejen til havregrynskuglerne – som nu må hedde harlegrynskugler eller havrekinskugler – så nåede jeg at komme fløde i, men rosinerne fik min veninde stoppet mig fra at hælde i. Så her får du opskriften på de kugler, det nu engang blev til.

havregrynskugler

Ingredienser til ca. 25 havregrynskugler

  • 3 spsk. kakao – den uden sukker
  • 75 g flormelis
  • 100 g havregryn
  • ½ dl fløde … eller lidt vand – så meget at du får en smidig dej, der kan hænge sammen
  • 50 g smør eller margarine
  • 1-2 dl kokosmel

Sådan laver du havregrynskugler:

  1. Bland alle ingredienserne sammen undtagen kokosmelet – det gøres nemt og hurtigt i en røremaskine.
  2. Sæt dejen på køl ½ times tid.
  3. Tril dejen til kugler – sådan ca. 25 stykker – brug evt. handsker.
  4. Rul kuglerne i kokosmel.

Bruger du fløde frem for vand, skal kuglerne opbevares i køleskabet. Opbevar dem i en dåse eller et glas med tætsluttende låg.

Jeg er stadig mere til harlekinskugler. Jeg synes rosinerne giver noget kraft og bid. Til en portion som den herover ville jeg tilsætte 50 g rosiner – hvis altså det skal være harlekinskugler.

Efter min mening er en havregrynskugle en billig efterligning, en fatttigmandsharlekinskugle … Nej, helt ærligt, der er ikke noget galt med havregrynskugler. De smager lækkert, og jeg kunne godt finde på at lave dem med vand næste gang – eller med appelsinsaft, det tror jeg vil smage godt. Ligegyldig om der bruges vand eller appelsinsaft, vil de kunne holde sig meget længere end med fløde – jeg vil dog stadig opbevare dem i køleskabet.

Sunde havregrynskugler

Vil du gerne lave en sundere version, så udskift smør og flormelis med dadler uden sten og mandler. Du hakker ca. 160 g dadler og 80 g mandler sammen til en masse og blander havregryn, kakao og lidt vand i. Voila! Sunde havregrynskugler.

Velbekomme og god fornøjelse!

Forberedelsestid: 45 minutter

Tilberedningstid: 0

Opskriften er traditionen lavet med udgangspunkt i HurtigMums opskrift på havregrynskugler.

Summary
recipe image
Recipe Name
Havregrynskugler
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)