Under coronakarantænen har strikning fået et comeback, og salget af garn er steget med mere end 380% i forhold til normalt. Er du også en af dem der har kastet dig over strikning, så giver vi dig her et par gode grunde til hvorfor du bør vælge bæredygtig garn som eksempelvis alpaca garn, fremfor eksempelvis kashmir uldgarn.

Hvad er Alpaca uld? Alpaca garn VS. Kashmir.

Hvad er Alpaca uld? Og hvorfor er det ved at overhale Kashmir? Kashmir har altid været regnet for at være den bedste og fineste af alle uld typer, så hvad er det der gør at Alpaca garn er ved at blive mere trendy når man taler om super kvalitets garn? Og hvad er en Alpaca egentlig?

Alpakaen er en ”fætter” til Lamaen og den lever oppe i 4000 meters højde i Andesbjergende i Peru. Den er blevet hold som husdyr, primært for uldens skyld, i de sidste 4-5000 år.

Kashmir uld kommer fra en ged der oprindeligt stammer fra bjergende i området delt mellem Afghanistan, Mongoliet, Pakistan, Nepal og Kashmir.

I dag bliver langt største delen af Kashmir uld produceret på mega farme i Kina hvorimod Alpaca uld stadig blive opdrættet og produceret i små familielandbrug i Andesbjergene efter de samme metoder som der er blevet brugt de sidste mange tusinde år.

Når man ser på hvilken af de to uldtyper der er stærkest, blødest og lettest og hvilke der er bedst til at lave beklædnings genstande af, så er det nok mest smag og behag hvad man bedst kan lide. Både Alpaca garn og Kashmir garn er noget af det bedste der findes.

Hvad er Alpaca ulds fordele fremfor Kashmir når vi ser på bæredygtighed?

I disse tider bliver vi mere og mere bevidste om at de valg vi foretager os skal være bæredygtige og dyrevelfærden skal være i top.

Et af de mest udtalte eksempler på hvor luksus beklædnings genstande går fuldstændigt af mode og endda bliver udskammer er pelsværk. Bare for nogle få år siden var en minkpels og andre pelse noget af det ypperste inden for overtøj.

Det kan man ikke sige det er i dag, folk der går i pels bliver ofte udskammet og lagt for had.

Når vi ser på Kashmir uld kan det meget nemt risikere at blive det ”nye” pelsværk, ikke så meget for dyre velfærden men mere når man ser på påvirkning af miljøet.

Det tager en kashmir ged 4 til 5 år at producere 150 gram uld der kan bruges til en sweater hvorimod en Alpaca kan producere ca. 4 kilo uld om året.

Så der skal opdrættes rigtigt mange flere geder end der skal opdrættes Alpacaer, for at få den samme mængde uld, og der er noget der er rigtigt dårligt for miljøet.

Når en Alpaca græsser bider den kun det græs af den spiser, det gør at græsset nemt vokser op igen. Hvorimod en Ged river græsset op med rødder hvilket gør det næsten umuligt for græsset at vokse op igen.

En anden forskel er at Alpakaen har bløde puder under poterne og derfor kun lægger græsset ned så det sagtens kan rejse sig igen.

Derimod har geden hove hvilke betyder at der hvor en flok geder har græsset, er ikke kun det meste græs blevet revet op med rødderne men jorden er også blevet gennem ”pløjet” af gedernes hove så al vegetation er ødelagt.

Så der er ingen tvivl hvis du tænker på bæredygtighed og vil miljøet det godt så Vælg Alpaca Garn. Et sidste augment for at vælge Alpaka uld er at det ikke lugter af ged.

Vi håber at denne artikel har svaret på hvad er Alpaca uld? og hvorfor er det at foretrække fremfor Kashmir.