Smykker til kvinder er en historie tilbage i tid og sikkert også en historie langt ud i fremtiden. Smukke kvinder, altså sådan virkeligt smukke kvinder, har så meget blikfang at de ikke behøver smykker. Alligevel bærer de ofte smykker.

Vikingerne og deres smykker

Langt tilbage i tid, så langt som til vikingernes tid og længe før, er der fundet smykker af ædle metaller som helt sikkert har været smykker til kvinder. Vikingesamfundet var et opdelt samfund, med sociale lag, lidt på samme måde som i dag.

  • En slave kunne eje en lædersnor med en smuk skal eller en sten med hul i. Det kostbare var ikke skallen eller stenen, men selve snoren. En simpel lædersnor var en kostbar ting. Den blev fremstillet af en strimmel fra et skind fra et byttedyr. De store stykker skind blev brugt til beklædning, så der var ikke meget tilbage at lave snore af, derfor var de kostbare.
  • En almindelig kvinde, midt i de sociale lag, kunne godt eje noget der var lidt mere kostbart. På lædersnoren kunne der godt være et ornament af kobber.
  • En høvdings kone kunne eje flere smykker til kvinder. Hun kunne have pynt til håret lavet af ben, horn eller metal. Armbånd udført i ædle metaller og halskæder med mere end et ornament.

Smykker til kvinder til alle tider

I den tid vi lever i lige nu, er smykker til kvinder ikke overdådige. Smykker til kvinder er fine og små. Halskæder er ofte af guld eller sølv i fine tynde kæder. Vedhænget kan være en enkelt perle, en lille ædelsten eller bare en metalring på selve kæden. Smykker til kvinder signalerer som sådan ikke rigtigt noget om status eller hvilket socialt lag hun tilhører. Smykker til kvinder signalerer stil. Der er naturligvis mere end en stil.

Den dominerende stil er den med det simple udtryk. En anden stil er mere overdådig. Den gør brug af smykker til kvinder fra en anden tid. Det er arvesmykkerne og loppefundene. De helt store ædelsten indfattet i guld i snirklede mønstre og tunge sølvsmykker i store kæder med få led.

Smykker fra det forrige århundrede

Disse smykker stammer fra forrige århundrede. Det var dem som bedstemor gik med, når hun skulle være fin. Hun gik ikke med dem til hverdag. Til hverdag gik hun med sin vielsesring og allerhøjst et enkelt armbånd. Hun ejede et smykkeskrin. I smykkeskrinet lå alle de smukke smykker til kvinder, som hun kun tog frem ved særlige lejligheder.

Smykkerne fra den tid havde til hensigt at fortælle noget om hvor meget familien tjente. Kroner og øre. Kun en lettere velhavende familie havde råd til at købe smykker. Bedstemor bar smykkerne og fortalte dermed historien om hvor rig familien var. Smykkerne gik i arv. Nogen af dem gik til familie, andre endte på loppemarkeder eller blev solgt til antikvitetsbutikker. Det er de smykker som i dag laver en sideløbende stil til de mere simple og stilrene smykker til kvinder, som vi ser flest af i dag.