selvværdLider du af lavt selvværd, kan det være meget hæmmende for dit liv. Derfor er det en god ide, at du sørger for at få gjort noget ved det. Læs mere om hvordan herunder.

Det er meget normalt, at du som teenager lider af dårligt selvværd. Det er en svær tid at gå fra barn til voksen, gerne at ville have mere selvstændighed, men samtidig også at skulle finde ud af, hvordan alting fungerer.

Når du har lavt selvværd, vil du ofte føle, at du ikke hører til nogen steder. Du vil have det som, at du ikke er ønsket eller elsket, og du kan hurtigt komme til at tale meget grimt til dig selv. Det er selvsagt ikke særlig rart.

Heldigvis kan du begynde at gøre noget ved det allerede i dag. Det er først og fremmest ved at begynde at ændre på syv helt konkrete ting. Derudover kan du også kontakte en terapeut eller psykolog, der kan hjælpe dig.

Syv måder, du kan styrke dit selvværd på

Når du gerne vil i gang med at styrke dit selvværd, kan du prøve at følge disse syv råd og se, om de ikke hjælper.

  1. Ryd op i dit hoved – find ud af, hvilke tanker der er gode for dig, og hvilke der ikke er
  2. Prøv at komme ud af komfortzonen. Det gør det nemmere for dig at mærke dig selv
  3. Accepter, at det ikke er alt her i livet, som du kan styre – nogle gange må du sige pyt
  4. Lær dine egne grænser at kende – og hold fast på dem. Det styrker virkelig dit selvværd
  5. Bliv en del af noget større. Find en forening, hvor du kan opleve et fællesskab med andre
  6. Udtryk dig kreativt – det er med til at definere dig og vise omverdenen, hvem du er
  7. Tal pænt til dig selv og andre – det, du selv siger, er ofte meget værre, end det andre siger

Få professionel hjælp

Hvis de ovenstående syv råd ikke hjælper dig, kan du også få professionel hjælp til at komme dit lave selvværd til livs.

Du kan kontakte en terapeut, der er specialist i at arbejde med mennesker med et lavt selvværd. Det kan for eksempel være Lisbeth Lysdal, der er hypnoterapeut. Det er en form for hypnose, hvor du kan nå ned til nogle lag af din underbevidsthed, som du ellers ikke er i kontakt med. Læs mere om selvværd her hos Lisbeth Lysdal.