Har du en have, som trænger til en kærlig hånd? Hvis du mangler inspiration til haveindretning, får du her nogle tips til at forny din have.

For nogle er havearbejde næsten helt terapeutisk at udføre. Havearbejde er tilmed en dejlig måde at få brugt kroppen på og få udrettet nogle forandringer. Der findes forskellige typer af frugttræer, buske, blomster og stauder, som straks vil få din have til at se frodig og fin ud, hvilke du kan læse om herunder.

Hvilke blomster skal du indrette din have med?

Alle kan blive enige om, at blomster får en have til at stråle. Blomster kommer i alle mulige slags farver og størrelser. For hver sort gælder der desuden nogle særlige vilkår, henholdsvis hvor meget lys, vand m.m., som blomsterne kan klare.

Det kan nærmest være helt overvældende at skulle tage en beslutning om hvilke blomster, du skal plante i bedene, så her er nogle forslag til blomster, der klarer hhv. sommer og hhv. vintersæson:

  • Solsikker (sommer)
  • Lavendel (sommer)
  • Erantis (vinter)
  • Dorotealilje, ligner vintergækker (vinter)

Disse blomster skal plantes i blomsterbed, hvilket betyder, at du skal anlægge et, hvis du ikke allerede har det på forhånd. Husk på at du kan blande flere typer af blomster i bedene, så de forskellige sorter vokser ved siden af hinanden.

Når dine stauder af blomster vokser sig store og stærke, kan du dele dem, så du kan sprede blomsterstauderne til forskellige hjørner og derved få et homogent udtryk i haven. Alt i alt kan du være ligeså kreativ og opfindsom, som du vil for at få din drømmehave.

Skab din egen køkkenhave ved at anlægge frugttræer og buske

Du kan selv anlægge frugttræer og buske i din have. Du tilføjer ganske enkelt en ekstra dimension til din have ved at anlægge frugttræer og buske. Selvom det kan virke som et stort projekt, hvis du ikke er vant til det store havearbejde, kan det sagtens lade sig gøre.

Desuden kan frugtbuske komme til stor gavn, hvis du drømmer om at få din egen lille køkkenhave. Du kan nemlig selv gå ud og plukke friske urter eller frugter fra enten frugttræet eller frugtbusken.

Hvilke frugttræer eller buske skal jeg vælge?

Der findes et hav af forskellige sorter, og det er bedst at vælge det frugttræ eller den busk, som du syne ser pyntelig, og som du kunne tænke dig at anvende i forbindelse med en køkkenhave. Hvis du fx drømmer om at lave hjemmelavet marmelade, frugtdesserter, frugtkompot og lignende, er forskellige typer af bærbuske oplagte at tilføje til din køkkenhave. Her er nogle eksempler på frugtbuske- og frugttræer:

  • Brombærbusk
  • Ribsbusk
  • Blommetræer
  • Æbletræer

Brombærbusken er et godt eksempel på en frugtbusk, der ikke kræver den helt store anstrengelse i forhold til vedligeholdelse. Så hvis du gerne vil have en frugtbusk i haven, men du ikke ønsker det helt store projekt, passer en brombærbusk sig selv det meste af tiden. Husk dog at gøde den med mellemrum.