Bytter du rundt på bogstaverne? Synes du, at du skriver og læser langsommere end dine klassekammerater? Har du svært ved at lære bogstavernes lyde? Så er du måske ordblind. Mange forsøger at skjule, at de har det svært med ordene. Og især piger er alt for gode til at skjule deres problemer. Det er ærgerligt, for så får de ikke den læseundervisning og hjælp, der gør det hele meget lettere.

Det er ikke en sygdom

At være ordblind er ikke en sygdom. Og det er ikke noget, der bare går over. Men der er meget, man kan gøre for at få det lettere med ordene. Gennem læseundervisning kan man faktisk godt blive god til at læse og skrive.

Mange piger kender til det gerne at ville være perfekt. De vil gerne se godt ud, opføre sig rigtigt og være dygtige i skolen. Men det kan være svært at få gode karakterer i dansk, hvis bogstaverne driller. Især hvis ingen ved det, og man derfor ikke får den støtte, man har brug for.

Som ordblind kan man lære at snyde sine omgivelser ved at blive rigtig god til at huske ord. Men netop det at man kan træne sin hukommelse, kan man bruge til at lære at blive bedre til at læse.  Det er bl.a. det, man træner i læseundervisning for ordblinde. Husk: du er ikke alene. Der er mange, som er ordblinde, eller som kender én, der er det. Og der er faktisk mange kendte mennesker, som er åbne omkring det.

Kendte ordblinde

Jennifer Aniston fra Venner havde det rigtigt svært i skolen. Hun forsøgte at skjule sine problemer ved at spille sjov. Men som 20 årig fandt hun ud af, at hun var ordblind. Pludselig forstod hun, hvorfor hun havde haft det så svært. Det var en kæmpe lettelse. Nu kunne hun få den rigtige læseundervisning, og i dag er det at læse manuskripter ikke et problem for hende.

En anden, du sikkert kender, er Orlando Bloom. Allerede som barn var han meget kreativ, og han havde så mange ideer, han gerne ville skrive ned. Men han kunne simpelthen ikke få sine tanker ned på papiret. Ordene gjorde modstand. Det gjorde ham frustreret og vred. Og han pjækkede ofte fra skole ved at lade som om, han var syg. Men han har også fortalt, at det at være ordblind betød, at han brugte sin hukommelse meget og udviklede sin kreativitet.

Vær åben

Ud over skuespillere er der også kendte direktører, sportsfolk og sågar forfattere, som åbent har fortalt om det at være ordblind. At være åben omkring sine udfordringer er en stor hjælp for andre i samme situation. Man føler sig mindre alene, og det bliver lettere at få den rigtige læseundervisning og vejledning.

Selvom du ikke er kendt, kan du også hjælpe ved at være åben omkring dine problemer. Bare sig det højt! Sig det til din lærer, dine venner, dine forældre. Vær åben – så hjælper du både dig selv og andre.