Hvorfor mobber man – Hvorfor andre mobber kan være meget svært at forstå. Det skyldes dog, at der er en stor usikkerhed i jeres klasse, hvor I er mange, der er bange for at miste status. Det gør, at nogle ser passivt til, mens de stærke mobber de svage.

Hvorfor mobber man

Hvis du har set en anden blive mobbet, eller du måske endda selv har prøvet det, kan det være, at du har tænkt: ”Hvorfor mobber man?”. Det kan også være, at du selv har prøvet at mobbe en anden – uden at du har kunnet forklare, hvorfor du har gjort det.

Der er flere forskellige grunde til, at du eller andre mobber. I mange år mente forskerne, at det kun havde noget at gøre med den, der mobbede. Det var deres egen usikkerhed, der fik dem til at mobbe andre. Når de gjorde det, ville de andre i klasse nemlig ikke kunne se, at de selv var sårbare og usikre.

Det er dog bare ikke hele sandheden. I virkeligheden handler det om, at der er skabt et miljø i klassen, hvor alle er meget usikre. De har svært ved at finde ud af, hvad deres rolle skal være, og er bange for at miste status. Det danner grobund for en generel usikkerhed, der gør, at de andre i klassen synes, at det er naturligt, at de stærke mobber de svage, mens en stor gruppe ser passivt på.

Mobning kan skifte fra person til person

Fordi det har noget med en generel usikkerhed i klassen at gøre, og altså hverken handler om mobberen eller mobbeofferet, kan det også skifte fra person til person, hvem der bliver mobbet. I nogle perioder kan det være en, det går ud over, mens det senere skifter til en anden.

Det kan være, at den, der blev mobbet tidligere, får kæmpet sig op i hierarkiet i klassen. Deres højere status kan gøre, at de ikke længere bliver mobbet. I nogle tilfælde kan den føre til, at de selv begynder at mobbe.

Hvis der fortsat er meget usikkerhed i klassen, kan det føre til, at det tidligere mobbeoffer begynder at mobbe. Det gør han eller hun for at prøve at beholde sin nye status.

Mobberen laver sin egen logik

”Men hvordan kan en person gå fra at være blevet udsat for mobning til at mobbe andre?” tænker du sikkert nu. For en, der tidligere er blevet mobbet, burde jo netop vide, hvor ubehageligt det er.

Grunden til det er dog, at en mobber laver sin egen logik. Han eller hun holder op med at tænke på, hvordan det er for mobbeofferet. De lægger vægt på, at det er mobbeofferets egen skyld, at han eller hun bliver mobbet. ”Hun kan jo bare lade være med at tage så grimt tøj på” eller ”Han kan jo bare begynde at bruge deodorant”, tænker de.