Denne artikel kan indeholde sponsoreret indhold
Hvordan skriver man en novelle

Hvordan skriver man en novelle? Det kan være svært at komme i gang med at skrive en novelle. Her får du gode råd til, hvordan du kan finde frem til en fortælling, og hvordan du kan bygge din novelle op.

Skal du skrive en novelle i dansk? Eller har du bare fundet på en god fortælling, som du gerne vil skrive som en novelle? I begge tilfælde kan det være lidt svært for dig at komme i gang. For hvordan skal du lige starte en novelle? Det kommer vi ind på her.  

Find en fortælling

Har du allerede en fortælling, du gerne vil skrive, bliver det langt nemmere for dig. Ellers er det smarteste, at du starter med at tænke over, hvad du gerne vil skrive om. Måske har du fået et oplæg til novellen, som du skal tage udgangspunkt i. Det kan være med til at gøre det nemmere for dig at finde på, hvad du skal skrive.

Hvis du hverken har et oplæg eller en ide, skal du til at foretage noget research. Du kan for eksempel læse aviser på nettet og blive inspireret. Ofte vil der være en historie om en på din egen alder, der fanger dig. Prøv at sætte dig ind i, hvordan han eller hun følte, da begivenheden skete – så er du allerede godt på vej til at have en novelle.

Når du har fundet frem til, hvad din novelle skal handle om, er det vigtigt, at du finder ud af, hvilken genre den skal være i. Er det en gyser, en kærlighedsnovelle eller en science fiction? Ofte giver det sig selv ud fra den fortælling, du har fundet på.

Hold det kort

En novelle er kendetegnet ved at være kort. Der er ikke så meget beskrivelse af hverken personerne eller miljøet. Ofte starter novellen midt i det hele. Det kaldes in medias res. Hvis fortællingen handler om to veninder, der er oppe at skændes, kan du derfor sagtens starte novellen midt i deres skænderi.

Bagefter skal du beskrive det videre forløb. Hvis vi fortsætter med eksemplet med de to veninder, skal du for eksempel fortsætte med at skrive, hvordan de hver især reagerer på skænderiet, og hvilke betydninger det får for dem.

En novelle behøver ikke at være lige så afrundet som for eksempel en roman. Ofte har noveller det, der hedder en åben slutning. Det betyder, at slutningen kan tolkes på forskellige måder. For eksempel vil det være en åben slutning, hvis de to veninder smiler til hinanden gennem klassen, men at vi som læsere ikke hører, at de bliver gode venner. Ud fra deres smil har vi dog en ide om, at de gør.

Kun en eller få hovedpersoner

Fordi en novelle er så kort, har du ikke tid til at beskrive en masse forskellige personer og deres holdninger. Du skal derfor koge antallet af personer så meget ned som muligt. Måske har du kun fokus på, hvad der sker inde i hovedet på den ene af veninderne i eksemplet ovenfor, og derudover er det måske kun den anden veninde, der er rigtig beskrevet.

De to pigers forældre, øvrige venner, klasselærer og alle mulige andre skal ikke nævnes i novellen, hvis de ikke er vigtige for handlingen.