Hvordan bruger man tampon?Er du ikke vant til at bruge tampon, kræver det lidt tilvænning for dig, når du starter. Så længe du husker at bruge en ren tampon, sætte den rigtigt op og at skifte den regelmæssigt, kan tamponen være med til at give dig en større frihed, når du har menstruation.

Vil du gerne bruge tampon, når du har menstruation, men er du i tvivl om, hvordan du skal sætte den op, og hvor tit du skal skifte den? Så læs med her. Her giver vi dig nemlig svar på spørgsmålet: hvordan bruger man tampon?

Tamponer er skabt, så de passer til din krop og fås typisk i tre forskellige størrelser: mini, normal og super. Første gang du skal sætte en tampon op, er det en god ide, at du vælger en mini, da det er nemmere for dig at få en lille tampon til at sidde rigtigt.

Derefter skal du vælge en tampon, der passer til, hvor kraftig din menstruation er. I starten kan det være rart, at du bruger både tampon og bind eller trusseindlæg, så du er sikker på ikke at bløde igennem. Du vil dog hurtigt lære, hvor stor en tampon du har brug for.

Hvordan bruger man tampon – Sådan sætter du tamponen op

Når du skal sætte en tampon op, er det vigtigt, at den er ren. Du skal derfor vaske hænder først. Hvis du kommer til at tabe tamponen på gulvet, skal du tage en ny, da der kan komme bakterier på den fra badeværelsesgulvet.

Du skal sætte eller stille dig i en stilling, så det er nemt for dig at sætte tamponen op. Nogle foretrækker at sidde på hug, andre at stå med spredte ben eller at sætte det ene ben op på noget. Det kan for eksempel være toilettet.

Du skal føre tamponen op i retning mod din lænd og skubbe den så langt ind, som du kan. Snoren skal altid hænge ud af skeden, så du nemt kan få tamponen ud igen. Hvis det gør ondt for dig at have tamponen siddende, kan du prøve at hive i snoren, så den ryger lidt nedad. Det skal ikke være ubehageligt for dig at have tamponen siddende.

Hvor længe må en tampon sidde?

En tampon er beregnet til at blive skiftet hver fjerde til ottende time. Når du er vågen, er det bedst, at du skifter den hver fjerde time. Men når du sover, kan du selvfølgelig lade den sidde otte timer i træk. Du kan godt lade tamponen sidde, når du skal tisse, men når du skal lave nummer to, skal du tage den ud. Gør du ikke det, kan der komme afføring på snoren, og det kan føre bakterier op i skeden.

Det er vigtigt, at du husker at skifte tamponen jævnligt. Hvis du ikke gør det, kan der udvikle sig bakterier på den, som kan føre til infektioner i skeden. I værste fald kan det føre til sygdommen TSS, der står for Toksisk Shock Syndrom. Den er meget sjælden, men viser sig ved, at du får høj feber, opkastning, vandig diarré, halssmerter, muskelsmerter og hovedpine. Hvis du har mistanke om, at du har TSS eller en infektion i skeden, skal du selvfølgelig kontakte din læge med det samme.

Så længe du tænker dig om og husker at skifte din tampon, vil det dog ikke være noget problem for dig at bruge den. Tværtimod oplever mange kvinder, at tamponer giver dem en større bevægelsesfrihed, når de har menstruation.