Højtaleren er en gammel opfindelse. Faktisk findes der akustiske højtalere, som ikke engang kræver strøm for at fungerer. 

Ret beset er der lavet højtalere eller lydforstærkere, der blot fungerer som rør med en større hul i den ene end den anden ende. 

Det spørgsmål er så bare – forbedrer det vores livskvalitet, at vi kan forstørre og ændre lyde? 

Spørgsmålet behøver ikke være så stort, at det omhandler et lydstudie i Jylland og professionelle lydteknikere, men blot det at kunne skrue og dreje på lyd. 

Livsnyderen forbedrer livskvaliteten

Først og fremmest er der helt praktiske formål ved at kunne manipulere lyd. Igen det behøver ikke være med et lydstudie i Jylland, hvor man kan nørde og manipulerer lyden fuldstændig. 

Men tænk på, hvor stor en opfindelse det var at lave dyrekald, lave rør, der kunne gøre din stemme højere. Når man skulle på jagt eller i krig, var disse redskaber banebrydende og utrolig vigtige. 

Spoler vi tiden en smule længere frem til, at de elektriske højtalere opstod, hvor musik og lyde produceret i et lydstudie kunne afspilles fra højtalere. Det er her vi er i dag. Og spørgsmålet bliver en smule mere kompliceret. 

Mange mennesker vil hævde, at højtaleren forbedrer deres livskvalitet. Den øger noget til deres liv, som de vil have svært ved at være foruden. Men det er ikke på samme måde som jagthornet eller andre redskaber, der anvendes til at tilfredsstille de mere basale behov. 

De gode højtalere er mere luksuriøst. Det betyder ikke, at det ikke kan være essentielt og skabe stor værdi for brugeren af disse højtalere – slet ikke. 

Prioriteterne i orden

Der må være en form for hierarki i vores tilværelse af de goder, vi tilkommer os. Først skal vi have noget mad og tøj på kroppen. Alt det får vi gennem penge. 

Hvis du arbejder med musik, skal du bruge et lydstudie i Jylland eller nær dit hjem for at kunne udføre dit arbejde. Er der ikke styr på det, kan højtalerne være ret ligegyldige. 

Igen betyder det ikke, at højtalerne er et overflødighedshorn, men er visse behov er mere essentielle. Når disse så er dækket, kan behovet for at høre skøn stereolyd så blive mødt. 

Tekniske udfordringer ødelægger livskvaliteten

Du kender måske følelsen. Du sidder og hører musik. Pludselig går der noget galt med dine højtalere, og hele dit liv bryder sammen. Eller endnu værre du kommer hjem efter en hård dag og vil høre din yndlingsmusik, men af en eller anden årsag kommer der ikke lyd ud af dine højtalere. 

Her er det klart for enhver, at kvaliteten af dit liv falmer en del. Du bliver sur, vred og bagefter bedrøvet. Det samme gør du, hvis dit splinternye lydstudie ikke fungerer. Eller hvis du har glemt nøglen til dit lydstudie og i stedet bare kan stå udenfor og kigge ind. 

Sammenholder du den følelse med følelsen eller oplevelsen af ikke at have mad at spise eller varmt tøj i kulden, er der vinderen af den tragiske situation klar. 

Så ja, gode højtalere øger livskvaliteten, men de er ikke det første behov, du skal have tilfredsstillet.