Denne artikel kan indeholde sponsoreret indhold

De fleste kvinder vil, på et eller andet tidspunkt i deres liv, opleve en mistanke om, at de måske kan være gravide. Årsagerne til mistanken kan være mange, måske din menstruation er udeblevet, du har dyrket ubeskyttet sex, du har glemt p-pillerne eller lignende.

Det kan være skræmmende at tænke på baby, bleer, barnevognssele og sutter – særligt hvis du ikke er særligt gammel, er det intimiderende at forestille sig, at der skulle ligge en lille baby i maven.

Er du nervøs for at du er gravid, kan du heldigvis finde ud af det relativt let – det fortæller vi mere om lidt senere. Først skal vi have det tekniske på plads:

Det kan du blive gravid af

Du har helt sikkert en fornuftig grund til, at du mistænker, at du måske kan være gravid, og hvis du kan krydse et eller flere af følgende punkter af, så er risikoen reel.

Du kan blive gravid hvis:

  • Du har haft sex uden kondom – også selvom din partner ikke kommer, er der risiko for graviditet. Der kan nemlig stadig komme en smule sæd ud, hvilket kan være nok til at gøre dig gravid.
  • Du er på p-piller eller benytter andre former for prævention. P-piller, p-stav, kondom og lignende minimerer risikoen for uønsket graviditet markant. Desværre er ingen af førnævnte 100% sikre, og der er således og lille risiko for, at uheldet kan være ude alligevel. Husk dog på, at risikoen er meget lille.
  • Du er inde i en ”sikker periode”. Der er tidspunkter i kvindens cyklus, hvor chancen for undfangelse er ganske lille. Det betyder dog ikke, at du frit kan have ubeskyttet sex i denne periode, for sædcellerne kan overleve overraskende længe i kvinden underliv, og dermed være klar til at befrugte når det igen lader sig gøre.

Tegn på graviditet

Der kan være mange tegn på graviditet. Nogle kvinder oplever alle symptomer, andre mærker ingenting. Du kan derfor ikke konkludere noget definitivt på baggrund af følgende symptomer, og for at være helt sikker, bør du tage til lægen og bede om et tjek der.

De mest gængse tegn på graviditet er:

  • Ømme bryster
  • Træthed og kvalme
  • Menstruation udebliver eller du pletbløder

Sådan gør du, hvis du tror du er gravid

Hvis du tror, at du måske kan være gravid, er det vigtigt du får undersøgt sagen nærmere hurtigst muligt. Det letteste er at tage til lægen og bede om en test hos dem. Det er ganske gratis, hurtigt klaret og kræver ikke andet af dig, end at du tisser i et lille bæger. Ved at undersøge din urin, kan lægen sige med stor sikkerhed, om du er gravid eller ikke.

Alternativt kan du købe en hjemme-graviditetstest i de fleste supermarkeder. De befinder sig typisk helt oppe ved kassen, hvor du normalt også finder kondomerne. Det kan være akavet og pinligt for nogen at skulle hive en test ned fra hylden, men sådan behøver det ikke være. Du er helt sikkert ikke den første der køber en test, og bestemt heller ikke den sidste.

Finder du ud af, at du er gravid, er det vigtigt du får snakket med nogen du stoler på. Hvis du ikke ønsker barnet, kan man vælge at få en abort. Det kan måske være fristende for nogen at blive mor til et lille barn, men det kræver meget at være mor, og det er derfor vigtigt, at man føler sig helt klar til det store ansvar.