Mistænker du, at din veninde har et traume, kan du her læse mere om, hvad du skal være opmærksom på.

Depression

Har en af dine veninder været ude for noget meget voldsomt? Det kan være, at hun er blevet overfaldet, eller har været ude for en trafikulykke. I det tilfælde kan hun have fået et traume. Det er en meget voldsom reaktion på det, der er sket, hvor det ikke er muligt for din veninde at slippe det igen.

Selvom din venindes forældre sikkert er meget opmærksomme på, hvordan de kan hjælpe deres datter, vil det ofte være dig som den bedste veninde, der kender hende bedst. Mange gange vil hun betro sig til dig og ikke til sine forældre. Derfor er det også vigtigt, at du er opmærksom på, om hun har et traume.

Hvis du har mistanke om, at din veninde har et traume, bør du altid tale med hendes forældre, dine egne forældre eller for eksempel en lærer om det. Du bør aldrig stå alene med det og prøve at løse det på egen hånd – heller ikke selvom din veninde beder dig om, at du ikke siger det til nogen. Det må ikke være dit ansvar, da din veninde har brug for professionel hjælp, hvis hun har et traume.

Tegn på et traume, som du kan holde øje med

Traumer viser sig på forskellige måder, fordi vi alle er forskellige mennesker og reagerer meget forskelligt. Nogle af de tegn, som du kan holde øje med, hvis du har mistanke om, at din veninde lider af et traume, er:

  • Søvnløshed
  • At hun er mere vred eller angst
  • At hun isolerer sig fra andre
  • At hun ikke har så meget overskud
  • At hun har udviklet OCD eller en depression

Sådan kan din veninde få hjælp på en traumeklinik

Lige meget hvor i landet du og din veninde bor, har hun mulighed for at blive behandlet på Traumeklinikken på Østerbro i København. De har specialiseret sig i at behandle patienter med traumer. Noget af det vigtigste er, at hun hurtigt kan komme i behandling. Derfor sørger de på klinikken for, at der ikke kommer til at gå mere end 3 uger. Ofte vil hun dog kunne komme til meget før.

På Traumeklinikken arbejder både læger og psykologer, hvilket er med til at gøre, at din veninde både kan få samtaleterapi og medicin, hvis hun har brug for det. Hvis hun for eksempel har fået en depression på grund af traumet, kan hun få antidepressive piller. Læs mere her.