Når du gerne vil forblive slank, er det vigtigt, at du vælger en livsstil, der gør det muligt for dig. Det kan for eksempel være at spise som stenaldermennesket, at spise masser af fedt og at faste to dage om ugen.

Hvis du gerne vil holde den slanke linje, har du sikkert hørt, at det handler om, at du har en sund livsstil – ikke at du går på slankekur. Det kan være meget forskelligt, hvilken form for livsstil der passer til den enkelte. Derfor er det en gode ide, at du sætter dig ind i de muligheder, der findes. Det er med til at gøre, at du kan træffe det rigtige valg. Her kommer vi derfor ind på nogle af de forskellige måder at spise på, der findes.

Stenaldermennesket var slankt og sundt

En form for livsstil er for eksempel at spise stenalderkost. Kosten bygger på, at stenaldermennesket var slankt og ikke havde livstilssygdomme. Teorien er derfor, at vores fedme og problemer med for eksempel diabetes og hjertekarsygdomme, stammer fra, at vi begyndte at spise anderledes, da vi blev bønder. En del af de madvaner holder vi stadig fast i. For eksempel spiser vi stadig mange kornprodukter og mange mælkeprodukter.

Når du spiser stenalderkost, spiser du kun de fødevarer, der var tilgængelige i stenalderen. Det vil sige kød, fisk, nødder, frugter og grøntsager. Det hele skal være økologisk og så naturligt som muligt.

Hold den slanke linje ved at spise masser af fedt

En anden livsstil, der er blevet meget populær de seneste år, er LCHF. Det står for Low Carb High Fat. Teorien bag denne livsstil er, at det er en kombinationen af kulhydrater og fedt, der gør dig fed. For eksempel feder pasta med flødesovs og hvidt brød med smør, men de to ting feder ikke hver for sig. Du kan derfor vælge enten at spise mange kulhydrater og lidt fedt, eller få kulhydrater og meget fedt.

Dem, der følger LCHF, har valgt at gøre det sidste. Det skyldes, at de mener, at det er meget nemmere for dem at holde sig mætte, når de spiser masser af fedt og protein, men skruer ned for kulhydraterne. Derfor skal du spise masser af kød, fisk, nødder og grøntsager, der vokser over jorden, og frugter, der vokser her i Danmark. Til gengæld skal du droppe pasta, kartofler, sukker, hvidt brød og tropiske frugter.

Hold vægten ved at faste to dage om ugen

5:2 kuren er jo egentlig en kur, men den er så nem at overholde, at det for mange bliver en livsstil at spise sådan. Når du spiser efter kuren, spiser du normalt fem dage om ugen, mens du ”faster” to dage om ugen. Egentlig er det ikke en faste, da du gerne må spise. Du må bare ikke spise særlig mange kalorier de to dage, hvor du faster. Som kvinde må du kun spise 500 kalorier.

Det betyder ikke, at du skal spise en marsbar og så sulte resten af tiden, men at du netop vælger fødevarer, der indeholder meget få kalorier, så du også har mulighed for at spise dig mæt de dage, hvor du faster. Det kan for eksempel være, at du laver en salat eller suppe med masser af grøntsager.