Uren hud, uanset hvor det rammer os, er utroligt irriterende. Der er aldrig rigtigt et tidspunkt, hvor det lige passer os at få en bums. Placeringen af dine bumser kan dog være et tegn på, hvorfor du i det hele taget fik udbruddet! Ansigtet kan ses som en guide eller kort over, hvilke problemer der ligger bag urenhederne. Hvis du er i teenage-årene, vil hormoner især spille en rolle i den periode, så det vil måske blive bedre med alderen. Urenheder er dog ikke et ukendt problem for voksne overhoved, og især kosten spiller en stor rolle der.

 

Note: Hvis du har problemer med alvorlig akne, bør du søge hjælp hos din læge. Lægen vil kunne guide dig i et behandlingsforløb, der fx kan involvere medicinsk behandling. Denne artikel fungere kun som almen bruger-information, ikke som lægeråd.

Oplever du udbrud på specifikke områder, i bestemte perioder eller efter indtag af nogle madvarer? Det er slet ikke unormalt! Mange milde problemer med urenheder kan faktisk nemt løses uden dyre behandlinger og medicin. Selvom der endnu stadig ikke har kunne bevises direkte forbindelse mellem kosten og urenheder endnu, så anbefaler læger, dermatologer og specialister ofte, at man fjerner visse usunde vaner fra sin kost. Vores hud viser nemlig ofte tegn på det, når kroppen er utilfreds med nogle vaner indvendigt.    

Uren hud i panden

Hvis du går gennem en stresset perioder (sommer eksamener for eksempel!), så kan du vise tegn på det i panden. Stress kan øge adrenalinen i kroppen, som forøger din olie-produktion og forværrer risikoen for bumser. Det kan ikke undgås at ramme hektiske perioder, men vær opmærksom på din hudpleje i den tid. Derudover kan bumser nær din hårgrænse være tegn på, at du er lidt for ivrig med hårprodukter nær rødder og hårgrænse. Prøv at undgå hårprodukterne nærmer sig panden. Sidst, men ikke mindst, kan tarm/fordøjelses problemer vise sig som urenheder og udslæt i panden. Prøv i en periode at skære meget ned på junk, sukker og lignende, og få i stedet spist mere grønt, varieret og fiberrigt.

Ramt på næsen?

Hvis du får udbrud på næsen, bør du muligvis tjekke dine makeup produkter. Er de overskredet udløbsdatoen, eller muligvis for tunge og olierede til din hud? Det kan tilstoppe porrerne og føre til udbrud. Stress kan også vise sig som udbrud på næsen, ligesom ved panden, hvilket faktisk gælder hele T-zonen. Hvis du oplever meget til-stoppede porrer, kan det måske være tegn på ustabilt blodsukker, eller for meget krydret og fedtet mad.

Omkring munden og hagen

Her kan hormonerne have en finger med i spillet. Du kan bl.a. risikere at få udbrud her, når det er tiden omkring din menstruation. Nogle oplever, at det hjælper at være på p-piller i teenage-årene, men det  bør du spørge din læge til råds om. Noget andet der kan give bumser i det område er, når vi spiser for meget saltet, fedtet og usund mad, hvor små rester af maden irritere huden. Du kan for eksempel forsøge at skrue helt ned for indtaget af forskellige usunde sager et par måneder – Hvis du oplever en tydelig forandring, så ved du hvad der kan udløse udbrud for dig.

Langs kæben

Har du en dårlig vane med at læne dit ansigt mod dine hænder? Du bør helt sikkert stoppe med, hvis du vil undgå dine udbrud på kæben. Vores hænder bærer alt for mange bakterier, som ikke bør komme i porrerne i ansigtet. Nul-berøring reglen bør du leve efter! Det samme gælder at prikke bumserne – bakterierne i bumsen kan føre til FLERE bumser i området! (Det er fristende at prikke, men slet ikke det værd). Hormon ubalance kan desuden også vise sig her, ligesom ved hagen. En anden ting, der kan vise sig i udbrud på kæbe og hals, er faktisk mad-intolerance.

Mellem øjenbryn

Uren hud mellem øjenbryn kan til tider komme efter behandlinger/voks. Sørg for at rense din hud godt, hvis du får vokset brynene. Derudover kan en laktose intolerance muligvis vise sig som urenheder i dette område. Det er stærkt diskuteret, om mælkeprodukter faktisk kan forværre uren hud, hvis man allerede har tendens til det. Prøv eventuelt at udelukke mælkeprodukter fra din kost i en periode, og hold øje med forandringerne.

Urenheder på kinderne

Urenheder her forbindes med vores kost og rygning. Fed mad, for meget sukker, alkohol og rygning er generelt ikke ting, som vi bør få for meget af (ikke chokerende information for de fleste) – Men det kan også vise sig lige netop her, når kroppen har svært ved at skille sig af med affaldsstofferne. Et andet problem kan igen være bakterier, fra for eksempel urene makeup børster, en bakteriefyldt telefon eller fra dine egne hænder! Så vask børsterne, hiv en alkohol-wipe over telefonen og niks pille! – Hænderne væk fra ansigtet! Girlzonly anbefaler Danish Skin Care! Note: Hvis du overvejer at prøve kostforandringer, behandlinger eller medicin, så opsøg din læge eller lignende professionel. Artiklen erstatter ikke professionelt/uddannet vejledning.     Skrevet af Leah Bramming