”Deeet eeer risengrød … smask, smask, smask”. Husker du Nissebanden – nok ikke første gang den blev sendt, men så én af de andre gange, den er blevet sendt til jul? Nissebanden, Nissebanden i Grønland og Nissernes ø. Risengrød er nissers – og min – livret. Den KAN spises hele året, men den SKAL spise i december.
Det mest nederen ved risengrød er, at den brænder nemt på. Det gør den, fordi mælken udsættes for en ikke-enzymatisk … rolig nu! Det er kemi, og selvom jeg scorede 10 til min kemieksamen … nok ikke … så skal jeg ikke trætte dig med grunden. Til gengæld vil jeg give dig gode råd til, hvordan du undgår det, og hvordan du får gryden ren, hvis det er gået galt.
Risengrød – opskrift
Er det først gået galt, og risengrøden er brændt på, så der kommer brune og sorte flager op i grøden, så kan du lige så godt starte forfra. Det ser ikke pænt ud, og i rigtig mange tilfælde vil det også kunne smages. Er det ikke så slemt, at det kan smages, kan du bruge risengrøden til risenklatter (der ses de brune flager ikke 😊).
Vi starter med den helt almindelige måde at koge risengrød på – faktisk findes der en opskrift på de fleste poser grødris, og den fungerer fint. Men her kommer altså min opskrift.
Ingredienser til 4 personer
- 3 dl vand
- 200 g grødris
- ½ tsk. salt
- 1½ l sødmælk – sødmælk brænder ikke så nemt på som skummet-, mini- eller letmælk netop på grund af det højere fedtindhold. Så brug sødmælk!
- Kanelsukker af 1 spsk. sukker pr. 1 tsk. kanel
- Smør – rigtigt smør
Fremgangsmåde: Sådan laver du risengrød
- Hæld vandet i en stor gryde, der kan indeholde risengrød til 4 personer.
- Tilsæt ris og salt, kog op, og lade det hele koge i ca. 3-4 minutter.
- Tilsæt mælken, og bring det i kog ved middel varme under omrøring – huske at komme hele vejen rundt og ud i kanten.
- Lad det simre i ca. 45 minutter ved lav til middel varme under låg og under jævnlig omrøring, til det er blevet til grød.
- Serveres varm med kanelsukker og en klat koldt smør.
Kog risengrøden i sengen
”I gamle dage” kogte man risengrøden færdig i en høkasse. En høkasse er – eller var – en kasse med hø (overraskende, ikk’?), som man satte gryden med den kogende risengrød ned i. Høet isolerede og sørgede for, at grøden holdt sig tæt på kogepunktet.
Du står nok ikke lige med en høkasse, men sengen kan bruges i stedet. Pak gryden med den kogende grød ind i avispapir, tæpper og dyner, og lad den hygge sig i 1½-2 timer i sengen, og giv den evt. et opkog til sidst på komfuret.
Gik det galt?
Gik det helt galt, og mælken sidder mørk og fast i bunden af gryden, så kom en spsk. natron og en sjat vand i bunden af gryden, og bring blandingen i kog. I løbet af få minutter løsnes det fastbrændte lag og er lige til at hælde ud af gryden – måske skal den lige have en tur med opvaskebørsten også.
Se andre opskrifter her.
Opskriften på risengrød og billede er hentet fra HurtigMums.