Havregrød – den sunde morgenmad! Har du en lang og krævende dag foran dig, så går det ikke uden morgenmad. Og – som du sikkert ved – ”chokopops” – eller hvad de nu hedder – er ikke morgenmad. Det er slik! Det er i hvert fald, hvad eksperterne … MOR … siger. Næ, du, havregrød skal der til.

havregrød

Billede lånt fra HurtigMums.

Nu tænker du måske, at det gider du ikke stå at rode med om morgenen. Du skal i bad, du skal have ordnet hår, du skal finde tøj frem, du skal lægge makeup. Du har simpelthen ikke tid til at stå og røre i en gryde i en flere timer. Men ved du hvad? Det tager kun 5 minutter. Faktisk mindre, hvis I har en mikroovn.

Havregrød i mikroovn

Når du laver havregrød i mikroovnen, slipper du også for, at din mor brokker sig over, at du glemmer at vaske gryden af eller glemmer at sætte den i opvaskemaskinen. For i mikroovnen kan du lave din havregrød i den tallerken, som du spiser den af.

Ingredienser til 1 portion

 • 1 dl havregryn
 • 2 dl vand eller mælk – det er en smagssag, intet andet
 • 1 nip salt

Sådan laver du havregrød i mikroovnen

 1. Kom alle ingredienserne i en tallerken, der kan tåle at komme i mikroovnen, og sæt den i mikroovnen ved 900 watt i ca. 2 minutter.
 2. Lad havregrøden køle lidt af, så den bliver lidt tykkere. Bliver den for tyk, så tilsæt lidt koldt vand, og rør rundt.

Tip: Har I en ældre/mindre udgave af en mikroovn, som har en lavere effekt, kan det være, din grød skal have lidt længere tid end 2 minutter.

Hvordan laver man havregrød i gryde?

Har I ingen mikroovn, eller har du besluttet dig for at lave havregrød til hele familien, skal du have gang i en gryde. Der er ikke forskel på ingredienserne, du ganger bare op med antal personer – dog ikke saltet, der skal stadig kun et nip i – måske to hvis i er en 4-5 personer.

Sådan laver du havregrød i en gryde

 1. Kom alle ingredienserne i en gryde af passende størrelse, og bring det i kog under omrøring. Skrue ned for varmen, og kog videre, til grøden har den rette konsistens. Det tager et par minutter.

Neutral havregrød smager ikke af specielt meget, så når først du har kogt grøden, så skal den styles. Den traditionelle måde at gøre det på er med en klat smør og noget sukker. BORIIING!!! Men hvad kan du lide? For på grund af den neutrale smag, havregrød nu engang har, er den yderst taknemmelig, og du kan stort set smage den til med hvad som helst.

 • Rosiner, tørrede abrikoser, kokosflager eller anden tørret frugt.
 • Æbler, bananer, vindruer eller anden frisk frugt i mindre stykker.
 • Kokossukker, farin, rørsukker, kanelsukker eller andre former for sukker.
 • Syltetøj, marmelade, frugtsaft, frugtmos eller lignende.
 • Kokossmør, smør, margarine, mælk, skyr eller lignende.

Hvor mange kalorier er der i havregrød?

Tænker du på din vægt, og hvad du fylder din krop med, så er havregrød også et godt valg, når du skal have morgenmad.

Retten indeholder ca. 200-250 (+/-) kalorier for en portion – afhængig af, hvad du smager til med. Det er væsentligt mindre end de søde morgenmadsprodukter.

Se også andre morgenmadsretter som omelet og amerikanske pandekager her.