Denne artikel kan indeholde sponsoreret indhold

Charlize Theron brød for alvor igennem med filmen Monster om en seriemorder. Hun har blandt andet også spillet Snehvides onde stedmor og mener, at hun selv har nemt ved at komme ind i en karakter.

charlize theron

Charlize Theron er en sydafrikansk skuespiller, der særligt er kendt for sine roller i film som Monster, Snow White and the Huntsman og Mad Max.

Charlize Theron blev født 7. august 1975 i Benoni i Sydafrika. Hendes forældre Gerda og Charles havde en gård lidt uden for storbyen Johannesburg. Da Charlize var 15 år, gik hendes far, der var alkoholiker til angreb på hende og hendes mor. Hendes mor tog et gevær og skød ham i selvforsvar og kom altså derfor ikke i fængsel for drabet.

Kun kort tid efter, at hendes far døde, fik Charlize Theron en et årig modelkontrakt og flyttede til Milano med sin mor. Da kontrakten udløb flyttede hun til New York og gik på balletskole, men var tvunget til at finde på noget andet, da hendes knæ ikke længere kunne holde til, at hun dansede.

Blev opdaget i en bank

Ikke overraskende var Charlize Therons plan, da hun måtte opgive at danse, at blive skuespiller i stedet. Hun købte derfor en enkeltbillet fra New York til Los Angeles for at begynde at arbejde på sin skuespilkarriere. Der blev hun opdaget i en bank, da hun havde et skænderi med en af de ansatte. Det førte til, at hun begyndte at få mindre filmroller.

I slutningen af 1990’erne var hun med i nogle kæmpefilmsuccesser, nemlig The Devils Advocate, Mighty Joe Young og Æblemostreglementet.

De følgende år bød på film af blandet kvalitet. Charlize Theron har senere fortalt, at hun tog rollerne, fordi hun godt kunne lide instruktørerne, og at de bakkede hende op, når filmstudierne ikke gjorde det. På trods af filmenes svingende kvalitet blev Charlize hurtigt en IT girl i Hollywood i de år.

Charlize vælter alle omkuld som monster

I 2003 spillede Charlize Theron hovedrollen Aileen Wuernos i filmen Monster. Den handler om en prostitueret, der slår en af sine kunder ihjel, efter at han har voldtaget hende. Hun prøver at finde et rigtigt arbejde, men da det ikke lykkes, er hun nødt til at være prostitueret igen. Hun slår yderligere seks af sine kunder ihjel og bliver dømt til døden.

Anmelderne var begejstrede for filmen og ikke mindst Charlize Therons forvandling fra skønhed til hærget prostitueret. Flere talte om, at det var en af de bedste film, der var lavet de seneste ti år, og nogle kaldte endda hendes præstation en af de største i filmmediets historie. Charlize vandt blandt andet en Oscar, en Golden Globe og en Screen Actors Guild Award for bedste kvindelige hovedrolle. Hun var den første sydafrikaner, der vandt en af de større Oscar priser.

FN ambassadør for fred og fodboldannoncør

Efter sin kæmpe succes med Monster lavede Charlize Theron en række film, nogle succesfulde andre ikke. Hendes berømmelse fra Monster havde dog sat hende på dagsordenen, og hun blev spurgt, om hun ville være FN ambassadør for fred, hvilket hun takkede ja til. Hun startede et projekt, der prøver at forhindre, at afrikanske unge får HIV/AIDS.

Da der i 2010 blev afholdt VM i fodbold i Sydafrika, var Charlize Theron en blandt mange, der skulle udtrække de forskellige hold, der skulle spille. Det kunne hun dog ikke gøre uden at give arrangørerne sved på panden.

En af frontpersonerne i FIFA, der står for at arrangere VM, havde været involveret i en skandale, der involverede Irland og Frankrig, og Charlize kunne ikke lade være med at drille ham til generalprøven ved at trække en bold med Irlands navn frem for Frankrigs. Arrangørerne frygtede, at hun ville gøre det samme foran pressen, men der beherskede hun sig altså.

Snehvides onde stedmor og farlig blondine

I 2009 og 2010 tog Charlize det roligt og lavede kun få film. I den ene film lagde hun endda kun stemme til en karakter. I 2012 vendte hun dog tilbage til det store lærred, da hun spillede Snehvides onde stedmor Ravenna i Snow White and the Huntsman.

Denne karakter hører lige som Aileen Wuernos heller ikke til blandt de sødeste – for at sige det mildt. Men Charlize Theron har fortalt, at hun aldrig har svært ved at finde ud af, hvordan hun skal spille en karakter.

”Når jeg skal finde frem til en karakter, bliver jeg helt opslugt af arbejdet. Jeg tænker hele tiden på karakterer, og når jeg observerer noget, som andre mennesker gør, som jeg kan bruge, lagrer jeg det i min hukommelse,” udtalte hun i 2011.

En af Charlize Therons nyeste film er Atomic Blonde. Det er en filmatisering af en tegneserie. Her spillede hun en agent, der går undercover under den kolde krig.

Charlizes mange (berømte) mænd

Fra 2001 til 2010 var Charlize Theron kærester med den irske skuespiller Stuart Townsend. De mødte hinanden på settet til filmen Trapped, som de begge spillede med i. De boede skiftevis i Los Angeles og Irland og betragtede sig selv som et par på linje med et ægtepar. I 2010 var Charlize på rejse til Mexico, og der gik det op for hende, at de var gledet fra hinanden. Derfor slog hun op.

Stuart Townsend er dog langt fra den eneste skuespiller som Charlize Theron har datet. Hun har nemlig også været kærester med både George Clooney, Keanu Reeves og Sean Penn – udover en række andre mænd selvfølgelig.

Lykkelig singlemor

I dag er Charlize Theron dog single og har adopteret to børn, Jackson, der er en dreng, og August, der er en pige. Charlize har fortalt, at hun virkelig nyder at se sine børn hygge sig sammen som søskende. Det føler hun selv, at hun manglede, da hun er enebarn.

Charlize Theron singlemor

Da hendes søn, Jackson, blev spurgt, hvad hans mors arbejde er, svarede han, at hun laver halloween som et arbejde. Charlize Theron medgiver, at hun har klædt sig ud på mange mærkelige måder foran sine børn til sine mange forskellige roller på film.

Se meget mere til Charlize Theron

Charlize Theron har efterhånden mere end 50 film på samvittigheden. Det er derfor ikke sikkert, at du har fået set dem alle sammen. Hvis der er en, du mangler, kan du altid gå ind på gucca.dk. Der kan du finde et stort udvalg af Charlizes film.

Du kan for eksempel finde Snow White and the Huntsman, hvor Charlize spiller den onde stedmor. Du kan også finde nogle af Charlize Therons nyere film som Mad Max 4, Prometheus og Atomic Blonde.

Charlize som seriemorder

I filmen Monster spiller Charlize Theron en prostitueret, der bliver seriemorder.  Du kan se traileren til filmen her.

Charlize fik en Oscar for sin optræden. Her kan du se, hvad hun sagde, da hun fik den fornemme pris som den første sydafrikaner.

Fart over feltet i Mad Max

I Mad Max 4 Fury Road spiller Charlize Theron Imperator Furiosa. En kvinde, der lever i et postapokalyptisk Australien, men som er rimelig træt af den måde, som tingene foregår på. Derfor gør hun oprør sammen med en gruppe kvindelige fanger og en mand, der hedder Max.

Farlig blondine i Atomic Blonde

En af Charlize Therons nyeste film er Atomic Blonde, hvor hun spiller en undercoveragent under den kolde krig. Se traileren her.

 

Læs også biografien om Jennifer Lawrence og Channing Tatum her.