Agurkesalat – Agurker? Dem spiser man da rå – bid for bid. Findes der nogen bedre måde at spise agurk på end at gnave direkte af den, lige efter du har plukket den i mormor og morfars drivhus? Ja, det gør der – eller næsten.
At lave agurkesalat er en lidt mindre egoistisk måde at spise agurken på. Så er der nok til alle. Den her ret smager også bedre i burgeren end rå agurk.
(Billedet er lånt fra HurtigMums opskrift på agurkesalat)
Den her salat kan laves på mange forskellige måder, men når du er færdig med at læse her, så er du ekspert på lidt af hvert inden for agurkesalattilberedning. For du får nemlig tre opskrifter, der alle dækker næsten det samme: Så hvis du skal til at imponere de gamle så server lige samme ret 3 aftener i træk baseret på forskellige opskrifter.
- Den nemme og hurtige
- Den gammeldags
- Thai
Nem og hurtig agurkesalat
Vi starter med den nemme og hurtige udgave af agurkesalat. Den du kan bikse sammen i løbet af 5 minutter. Blæret! Ikk’?
Til den nemme og hurtige variant skal du bruge
- 2 dl sukker
- 2 dl eddike
- 1 agurk
- Salt og peber
Sådan laver du agurkesalat på 5 minutter
- Kom sukker og eddike i en skål, og tilsæt ½ tsk. salt og et par vrid fra peberkværnen.
- Skær agurken i ultratynde skiver – har I et mandolinjern er det den nemmeste og hurtigste vej frem, men husk at bruge holderen, så det ikke går ud over fingrene.
- Rør rundt i eddikelagen, og tilsæt agurkeskiverne.
Så er agurkesalaten sådan set færdig. Den vil have godt af at trække mindst ½ times tid – gerne længere – men i hvert fald indtil sukkeret er opløst.
Du kan endda se en video nedenfor om hvordan du laver den opskrift – det er meget simpelt:
[su_youtube url=”https://www.youtube.com/embed/DaEVFisnZ2s”]
Tip: Spiser I al agurkesalaten i dag eller inden for de nærmeste par dage, kan du sagtens genbruge eddikelagen til en agurk mere, hvis du har sørget for god hygiejne, når I har taget af agurkesalaten.
Gammeldags agurkesalat
Den næste variant er den gode, gammeldags agurkesalat som ikke bare mormor lavede den, men som oldemor lavede den. Den tager noget længere tid, men er du sindssyg, den er virkelig fro.
Ingredienser du skal bruge til den gammeldags variant
- 2 dl eddike
- 2 dl vand
- 2 hele nelliker
- 1 laurbærblad (tørret)
- 4 hele peberkorn
- 1 tsk. hele korianderfrø
- 2 dl sukker
- 1 agurk
- Salt og peber
Gammeldags agurkesalat tilberedes sådan her
- Hæld eddike og vand i en gryde.
- Kom nellikerne, laurbærbladet, peberkornene og korianderfrøene i en papirstepose, og luk for den. Kom posen i gryden, og kog op under låg.
- Tag posen op, og lad eddikelagen køle lidt, før du smager til med sukker, salt og peber.
- Skær agurken i tynde skiver, og hæld eddikelagen over.
Denne variant skal helst trække mindst et par timer. Lagen kan ikke genbruges, da den helst skal være varm, når den hældes over agurkeskiverne for at trække godt ind i dem.
Thai agurkesalat
Den sidste opskrift er thai agurkesalat. Den egner sig godt til for eksempel fiskefrikadeller.
Det skal du bruge til thai varianten
- 2 spsk. risvineddike
- 2 spsk. fiskesauce
- Sukker
- 1 agurk
- Salt og peber
Fremgangsmåde
- Bland risvineddike og fiskesauce, og smag til med sukker salt og peber.
- Skær agurken i tynde skiver, og vend den i lagen. Lad det trække i 10 minutter.
Voila så er den parat – god appetit.