Miley Cyrus er sanger og skuespiller. Hun blev kendt som den Hannah Montana i Disney-serien af samme navn. Efterfølgende har hun prøvet at gøre op med det søde billede med blandt andet twerking, udfordrende tøj og at række tungen ud. Det er hun i dag mindst lige så kendt for som sin musik og sit skuespil.

Miley Cyrus blev født 23. november 1992 i Franklin, Tennessee i USA. Hendes far er countrysanger og skuespiller og hedder Billy Ray Cyrus, som blandt andet storhittede med The Marcy Brothers-nummeret ”Achy Breaky Heart” tilbage i 1992. Hendes mor hedder Letitia Jean og er ligeledes skuespiller og arbejder som producer.

Billy Ray Cyrus

Billy Ray Cyrus – Mileys far

Berømte forældre og søskende

Miley har fem søskende. Lillesøsteren Noah og lillebroren Braison er hendes helsøskende, og Miley er dermed den ældste af de tre. Derudover har hendes mor to børn med en anden, nemlig Mileys halvstorebror Trace og hendes halvstoresøster Brandi. Derudover har hendes far en søn med en anden kvinde, Mileys halvstorebror Christopher, der faktisk er født samme år som Miley selv.

Selvom Miley klart er den mest kendte i søskendeflokken, er de andre Cyrus-børn også godt med. Hendes lillebror Braison er model, hendes storebror Trace er også sanger, og hendes storesøster Brandi er DJ.

Fra Destiny Hope til Smiley Miley

Selvom Miley Cyrus er det navn, som hun er blevet kendt under i hele verden, er det faktisk slet ikke hendes rigtige navn. Hendes forældre døbte hende nemlig Destiny Hope, fordi de gerne ville have, at hun udrettede noget stort i sit liv – og det må man jo sige, at hun har.

Destiny Hope blev dog hurtigt til Smiley eller Smiley Miley, fordi hun var så glad og boblende som barn. Smiley blev hurtigt bare til Miley, og det er jo som bekendt det navn, som hun selv bruger. I 2008 gjorde hun det faktisk til sit officielle navn, så hun nu hedder Miley Ray Cyrus. Ray er efter hendes far, Billy Ray.

Fra USA til Canada og den første rolle i TV og på film

Da Miley var otte år, flyttede hendes familie fra USA til Toronto i Canada, fordi hendes far fik en rolle i TV-serien Doc. Miley var også med i serien i tre afsnit, og det var altså i den, at hun fik sin debut på TV.

I 2003 havde hun en lille rolle i Tim Burtons film Big Fish. Der spillede hun en af hovedpersonernes barndomsvenner. Modsat nogle af de store stjerner, som f.eks. Ewan McGregor, faldt det Miley nemt at tale med den Alabama accent, der bliver brugt i filmen; hun er jo født i Tennessee, der ligger lige over Alabama.

Brød igennem med Hannah Montana

I 2006 fik Miley sit gennembrud, da hun fik rollen i Disney serien Hannah Montana. I serien spiller hun en pige, der lever et dobbeltliv som popstjerne. Det gav Miley mulighed for både at synge og at spille skuespil. Serien blev et kæmpehit, og den gjorde Miley berømt og elsket på ingen tid.

hannah montana miley cyrus

Miley sang selv sangene i serien, og derfor udgav Disney et album med musikken fra filmen og serien. Det blev et stort hit, og de lavede derfor et helt dobbeltalbum med sange derfra. Det hedder Hannah Montana 2: Meet Miley Cyrus og solgte 3 millioner eksemplarer.

Breakout, Time of our lives og Can’t be Tamed

Mileys andet album hed Breakout og kom i 2008. Der synger hun ikke bare, men har også været med til at skrive hele otte af de tretten sange – på trods af at hun kun var 16 år på det tidspunkt. Breakout solgte hele 371.000 albums den første uge!

Breakout Wonder World Tour miley cyrus

Billede fra Breakout Wonder World Tour

Time of our lives er Mileys første EP, der udkom I 2009. Sangene handler en del om kærlighed, forelskelse og kærester, og mange anmeldere mente, at det var et godt skridt på vejen for Miley i forhold til at blive en voksen sanger.

I Can’t be tamed fra 2010 ville Miley noget helt andet, end det hun tidligere havde lavet. Sangene er mest dance-pop, og Miley beskrev det selv som et album, der var godt at høre for fuldt drøn i sin bil.

Miley Cyrus Gypsy Heart Tour

Miley Cyrus på Gypsy Heart Tour

Mileys filmkarriere

Ved siden af musikken arbejdede Miley også på sin filmkarriere. I 2010 spillede hun hovedrollen i The Last Song over for Liam Hemsworth, som hun i dag er forlovet med.

I 2012 var hun med i hele to film, nemlig LOL, hvor hun spiller over for Demi Moore, og So Undercover, hvor hun spiller en teenagedetektiv.

Bangerz, Miley Cyrus and her Dead Petz og Younger Now

Egentlig havde Miley bestemt sig for at fokusere på sin filmkarriere, men hun savnede musikken og lavede derfor albummet Bangerz i 2013. Der samarbejdede hun blandt andet med hiphoppere for at få en helt anderledes lyd. Også på albummet Miley Cyrus and her Dead Petz fra 2015 arbejder hun på en ny lyd. Der er hun ovre i psykedelisk pop.

Miley Cyrus & Her Dead Petz

Senere i år (2017) kommer albummet Yonger Now. På den kan du blandt andet høre singlen Malibu, der allerede er blevet et kæmpe hit.

Miley Cyrus mange priser

Med et talent så stort som Mileys er det ikke underligt, at hun har vundet et hav af priser. Nogle af de største priser er blandt andet en Golden Globe for sangen I thought I lost you, en Grammy Award for albummet Bangerz og en MTV Music Award for bedste filmsang og bedste gennembrud.

miley cyrus mtv awards

Udover at hun selv har vundet en række priser, har Miley også selv deltaget eller været vært ved en række prisuddelinger, blandt andet MTV Music Awards.

Miles to go for Miley Cyrus

Da Miley var 17 år gammel i 2009, udgav hun sin første selvbiografi. Den hedder Miles to go og handler om alt det, som hun har opnået, og om alt det, som hun gerne vil opnå. Det kan virke skørt at udgive en selvbiografi som 17-årig, men ikke for Miley. Prøv bare at tænk på, hvor meget hun har oplevet i forhold til alle os andre.

Både til mænd og kvinder

Miley har gennem tiden datet en række flotte mænd og kvinder. Ja, du læste rigtig; Miley er nemlig biseksuel og har datet personer af begge køn. Det har blandt andet været modellen Justin Gaston, sangeren Nick Jonas, rapperen Brooke Candy og skuespiller Patrick Schwarzenegger.

Miley er i øjeblikket forlovet med skuespilleren Liam Hemsworth, som blandt andet er kendt fra The Hunger Games. De mødte hinanden allerede i 2009, da de indspillede en film sammen. Siden har de slået op og fundet sammen en række gange. I 2013 blev de forlovet, men gik fra hinanden. I 2015 blev de dog forlovet igen. Med den turbulente historie er det ikke til at sige, hvornår brylluppet kommer til at blive…

liam hemsworth miley cyrus kæreste

CD’er og film med Miley

Miley har som bekendt været med i rigtig mange film og serier og fået lavet en del albums. Hvis du for eksempel ikke har Breakout, gerne vil gense nogle af Mileys film som LOL og So Undercover, eller du gerne vil have noget god musik at løbe til, hvor blandt andet Miley giver den gas, kan du nemt købe det via nettet.

Miley Cyrus sange

Senere i efteråret 2017 kommer Mileys næste album Younger Now, og hvis du næsten ikke kan vente, kan du gå ind på nettet og høre singlen Malibu.

Et af Mileys helt store hit er Wrecking Ball fra 2013.

Noget af det Miley er allermest kendt for, er hendes frække attitude. Du kan blandt andet se det i denne video, hvor hun twerker.

https://youtu.be/31AhaWyY1y4