Er det ved at være tid til, at du skal flyve fra de trygge rammer derhjemme? Måske du er kommet ind på et studie? Eller måske du vil tættere på din skole? Når du flytter hjemmefra, er der flere ting, du skal tage højde for. Du vil garanteret opleve udgifter, du ikke vidste eksisterede.
Derfor får du her en guide til, hvad der er særligt vigtigt at huske. Så mindsker du risikoen for at modtage en dyr regning, du ikke vidste skulle betales. Og du kan forhåbentlig have overskud på kontoen hele tiden.
Start i god tid og vær forberedt
Når du skal flytte hjemmefra, er der mange ting at tage højde for. Vi anbefaler derfor, at du starter i god tid, så du får det hele med. Og så du har tid til at møde kravene korrekt. Først og fremmest skal du lave dig et overblik. Skriv indtægter og udgifter ned. Dine udgifter skal som minimum bestå af:
- Husleje
- Vand-, varme- og elforbrug.
- Internet og TV.
- Licens
- Mobilregning
- Forsikringer
- Andre udgifter.
Noget af det vigtigste er, at du har styr på dine forsikringer. Ulykkesforsikring, indboforsikring samt ansvarsforsikring er tre af de vigtigste. Du kan læse mere om billig forsikring hos Informeo. Som ung og som studerende kan du nemlig trække på flere fordele, når det kommer til forsikringer.
Dernæst skal du have styr på din SU og skat. Det er vigtigt, således du ikke får et skattesmæk. Hvis du ikke selv er tryg i denne proces, så kontakt Skat. De skal nok guide dig, så du får oplyst de rigtige beløb.
Er du studerende?
Hvis du er studerende, skal du melde dig ind i en a-kasse og en fagforening. Det er ikke et krav, men det anbefales for din egen sikkerhed. Det betyder, at du kan få arbejdsløshedsunderstøttelse, hvis du skulle blive ledig. I forbindelse med dit studie bliver du formentlig tilbudt en bestemt a-kasse. Studiet og a-kassen har et samarbejde, som giver dig en god pris. Hvis ikke det endda bliver gratis. Dog skal du huske at medregne medlemskab for fagforeningen.
Når du modtager SU, er det som sagt vigtigt, at du har styr på reglerne herfor. Der gælder blandt andet, at du kun må tjene et vist beløb ved siden af. I skattemæssig sammenhæng skal du sørge for at sætte din SU på dit hovedkort. Hvis du har et studiejob, skal de bruge dit bikort. Husk desuden at undersøge, om det er muligt for dig at modtage boligstøtte.
Gode råd, til når du flytter hjemmefra
For nogle kan det være en stor omvæltning pludselig at bo selv. Der er ingen forældre, der laver mad. Og der er mange ting, som du selv står med. Men bare rolig – du skal nok hurtigt vænne dig til det.
Det er en god ide, hvis du laver en opsparingskonto. Det er ikke nødvendigt, at du sætter 1.000 kr. til side hver måned. Og det er desuden de færreste, der har råd til det. 100 kroner eller 200 kroner vil være fint. Denne opsparingskonto kan du bruge til uforudsete udgifter. Det kan blandt andet være en tandlægeregning eller en gave til en veninde.
Derudover kan det være en god ide at installere en app, som hjælper dig med at holde styr på din økonomi. Ellers så tjek jævnligt din konto.