Koldskål

koldskål
Skrevet af : girlzonly

Har du lyst til koldskål? Jamen, så er det da bare ned i Fakta, Netto eller Brugsen – eller hvor du nu handler – og købe 1 l færdiglavet og en pose kammerjunkere efter skoletid, ikk’?

Det er ikke specielt meget billigere at lave din egen koldskål, men det smager bedre. Og det er ikke raketvidenskab at lave lækker portion. Koldskål uden kammerjunkere er også en forfriskende drik i sommervarmen.

koldskål

(Billede af koldskål lånt fra HurtigMums)

Koldskål – hjemmelavet

Bliver der noget til overs, kan du lave smoothie af det eller tage en portion med til frokost i skolen i morgen. Så lav rigeligt.

Ingredienser til 4 personer

  • ½ vaniljestang
  • 2 æggeblommer
  • 3 spsk. sukker
  • ½ økologisk citron
  • 7 dl kærnemælk – den økologiske er den bedste
  • 1½ dl skyr eller græsk inspireret yoghurt
  • 4 håndfulde kammerjunkere

Sådan laver du din koldskål

  1. Skær vaniljestangen over på den lange led, og skrab de små, sorte korn ud med en lille kniv.
  2. Pisk æggeblommerne, vaniljekornene og sukkeret – gerne med en elpisker – til det bliver lyst og skummer.
  3. Riv det gule af skallen (ikke det hvide, det smager bittert) på den halve citron, og pres derefter citronen. Tilsæt citronskal og -saft sammen med kærnemælk og skyr. Bland det hele godt.
  4. Smag koldskålen til med sukker og citronsaft.

Tip I: Har du ikke nogen vaniljestang, kan du bruge 2 tsk. vaniljesukker og 1 spsk. sukker mindre – altså kun 2 spsk.

Tip II: Gnid lidt sukker sammen med vaniljekornene, så er du sikker på, at de fordeler sig jævnt i koldskålen.

Tip III: Du kan bruge æggehviderne til marengs. Pisk dem stive, og tilsæt 1½ dl sukker lidt ad gangen, mens du pisker, til æggehviderne er stive. Sæt dem i små toppe på en bageplade med bagepapir på – det kan du gøre med en sprøjtepose – og bag dem i ovnen ved 100° C i ca. ½ time.

Tip IV: Du kan også piske æggehviderne stive og komme klatter af stiftpisket æggehvide i koldskålen.

Fyld

I stedet for kammerjunkere kan du komme cornflakes, ristede havregryn, knuste tvebakker eller frisk frugt i.

Må man bruge almindelige rå æg i koldskål?

Du har sikkert hørt, at rå æg er farligt. Det er det ikke. Ikke mere farligt end at spise grøntsager, hvor der kan være rester af jord på. Det skal vel at mærke være danske æg. Danske æg har nemlig haft status som salmonellafri siden 2012. Så brug du bare rå, danske æg i din ret.

Smoothies af koldskål

Som jeg nævnte tidligere, så kan du lave lækre smoothies af den koldskål, der ikke bliver spist. Du skal bruge 3 dele koldskål til 2 dele frosne eller friske bær – jordbær, hindbær, banan, kun dine smagsløg sætter grænser. Så f.eks. 3 dl koldskål og 2 dl frosne jordbær. Kom begge dele i blenderen, og kør til smoothien har den konsistens, du ønsker.

Koldskål med i madpakken

Skal du have koldskål med i madpakken, så kom det i et glas med skruelåg og kammerjunkerne i en lille bøtte ved siden af. Du kan også bare hælde koldskålen i et termokrus eller et glas med låg og sugerør, så du har en forfriskende drik til togturen.

Se også nogle af vores andre opskrifter her. Du kan læse min favoritopskrift her: Opskriften på chokolademuffins.

Brug piletasterne ← → til at komme frem og tilbage